Petak, 14 Juna

Zabrinjavajuće poruke: Čović i Dodik stavili karte na sto

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Dragan Čović i Milorad Dodik, predsjednici HDZ-a Bosne i Hercegovine i SNSD-a, izjavama za medije nakon mostarskog sastanka ne bi trebalo da zabrinu samo „bošnjačku vlast“, što su za njih očigledno sve političke stranke u Bosni i Hercegovini koje nisu „njihove“, već sve čestite Bosance i Hercegovce. Zato što su ovaj put neskriveno pokazali kako doživljavaju Bosnu i Hercegovinu.

Čekajući „protivničku ekipu“

Izjave nije vrijedno ponavljati iz jedinog razloga što, bez obzira na to što se njihova PR mašinerija upinje da mostarski sastanak prikaže kao politički događaj broj jedan u zemlji, riječ je o sastanku dva predstavnika dvije političke stranke, doduše veoma utjecajne, a koji jedan drugome odnosno politikama koje zastupaju javno iskazuju podršku. Uz to, otvoreno daju do znanja da su isključivo njihove dvije stranke predstavnici naroda iz kojih dolaze. I ništa više od toga. Dakle, izjave nemaju druge koristi za građane. Naprotiv. Ipak, zbog ilustracije bezobrazne igre sa inteligencijom građana, njihovom budućnošću i egzistencijom, izdvojit ćemo samo jednu izjavu:

„Imajući u vidu da je hrvatska i srpska politička reprezentacija već odavno jasna i da u tom pogledu HDZ BiH i SNSD čine vodstvo te dvije reprezentacije, čekamo da se u okviru bošnjačke političke strukture konsoliduje ta politička volja i da se konačno nađemo tamo gdje treba, u Parlamentu, u Predstavničkom domu, u Predsjedništvu, i da radimo poslove koji su propisani zakonom i ustavom“, kazao je Dodik.

Dakle za Dodika je ova država igralište, aludira na fudbalski teren, ali podijeljen isključivo na tri dijela.

A kada kažete reprezentacija asocira to uglavnom na državnu selekciju.

I poručuje politički dvojac iz Mostara da su „svoje reprezentacije“ već okupili samo to još treba da učine Bošnjaci.

Znači li to da su svi građani koji nisu pod njihovom političkom kontrolom Bošnjaci?

Postojanje Ostalih uopće ne registriraju, a njihove se izjave kad kažu „bošnjačka vlast“, po svemu sudeći odnose i na pripadnike konstitutivnih naroda, ali onih koji ne žive na teritoriju pod njihovom političkom kontrolom.

Dakle, rezime današnjeg mostarskog sastanka su iskazana međusobna podrška Dodika i Čovića. I ništa više.  Osim,  ponavljanja polarizirajućih teza i tema.

Eto, srpska je reprezentacija formirana, dakle to su političke snage u bh. entitetu RS koje je Dodik uspio okupiti i usput potpuno politički ugušiti opoziciju. To, dakle, podrazumijeva da je Republika Srpska samo srpska, da predstavlja samo srpski narod koji, opet, vodi SNSD.

Dragan Čović ne reagira, pa dakle i „hrvatska je reprezentacija“ formirana. Postavlja se kao “posmatrač” i kada se govori o formiranju vlasti u Federaciji. Čeka poteze „bošnjačke strane“, iako je bez predstavnika hrvatskog naroda nemoguće formirati vlast u Federaciji.

Također, potpuno se zanemaruje činjenica da „bošnjačku reprezentaciju“ u ovoj političkoj utakmici čine i sve stranke građanske orijentacije koje nemaju veze s odrednicim bošnjački.

Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH jasno daju do znanja odnos prema Bosni i Hercegovini, dakle i prema svim njenim građanima.

Politički pragmatizam i(li) avanturizam

Jasan je cilj održavanja sastanka u Mostaru, jasno je da je riječ o još jednom mentalnom silovanju konstrukcijama koje tobože treba da „ubrzaju formiranje vlasti“, ali i još jednom je potvrđena opravdanost pitanja da li je uopće moguće sarađivati i formirati vlast sa ovakvim „protivničkim ekipama“ i njihovim viđenjima Bosne i Hercegovine. 

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.