Utorak, 23 Jula

Za vakcinisanje u Hrvatskoj državljanima BiH nije potrebna prethodna najava

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bili smo na jednom od punktova za vakcinisanje u Hrvatskoj, tačnije u Poljoprivrednoj školi u Slavonskom Brodu, za koji se zbog blizine granice BiH i Hrvatske često odlučuju i bh. građani. Samo 23. jula, u terminu od 8 do 11 sati vakcinisano je nekoliko stotina građana među kojima i određen broj državljana BiH.  

Autor: N. Š. K.  

Vakcinisanje građana Bosne i Hercegovine protiv COVID-19 u Hrvatskoj počelo je odmah nakon što je prije nekoliko dana hrvatski premijer Andrej Plenković saopćio da Hrvatska ima dovoljno vakcina i za strane državljane. Kao i sa vakcinisanjem građana BiH u Srbiji, niko još nema precizne podatke o broju bh. građana vakcinisanih izvan BiH, ali sudeći prema dosadašnjim informacijama, građani iz BiH, posebno nastanjeni uz granicu s Hrvatskom itekako koriste pruženu mogućnost.

Voditi računa o rasporedu termina

Provjerili smo i osvjedočili se da za građane iz BiH nije potrebna prethodna najava i registracija za vakcinisanje u Hrvatskoj, dovoljno je da sa pasošem dođu na jedan od punktova za vakcinisanje po sopstvenom izboru ali u tačno naznačenom terminu za vakcinaciju.

Registracija građana pred ulazak na punkt za vakcinisanje (Foto: Megafon)

Na Graničnom prelazu Slavonski Brod nam je granični policajac iz Hrvatske ( u jatrnjim satima 23. jula) rekao da antigenski ili bilo koji drugi test nije potreban ukoliko ćemo se u Hrvatskoj zadržati manje od 12 sati. 

Sve potrebne informacije za vakcinisanje na punktovima županije objavljene su na stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko – posavske županije. Naznačene su lokacije punktova, termin vakcinacije i vakcina koja je tog dana i na tom punktu dostupna, tako da građani i Hrvatske i BiH imaju izbor ukoliko im je važno koju vakcinu žele da prime.

Kada smo pokušali prethodno dobiti informaciju o vakcinisanju ili se eventualno najaviti, iz ovog Zavoda nam je kratko rečeno da nije potrebna najava i „ukoliko se zateknete u Hrvatskoj i na jednom od punktova, bit ćete vakcinisani“.

Punkt za vakcinisanje u fiskulturnoj sali Poljoprivredne škole u Slavonskom Brodu (Foto: Megafon)

Stotine građana je u Slavonskom Brodu čekalo na vakcinaciju samo 23. jula, u terminu od 8 do 11 sati, kada je bila dostupna vakcina Johnson&Johnson.

Iz razgovora sa građanima koji su čekali u redu, izbor za ovu vakcinu je odlučila činjenica da je vakcinu Johnson&Johnson dovoljno primiti u samo jednoj dozi.

Nakon vakcinacije se na punktu izdaje potvrda o vakcinisanju i kartica cijepljenja sa kodom koji dokazuje da je osoba vakcinisana.  

Kako nam je pojasnio ljekar i predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji nadzire proces imunizacije, prema informacijama s kojima oni raspolažu, ta je dokumentacija dovoljna za izdavanje kovid pasoša u matičnoj državi.

Vezani tekst: Imunizacija u praksi: Sa 74- godišnjakinjom iz Srbije, medicinari prije vakcinacije detaljno analizirali njeno zdravstveno stanje

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.