Četvrtak, 13 Juna

Imunizacija u praksi: Sa 74-godišnjakinjom iz Srbije, medicinari prije vakcinacije detaljno analizirali njeno zdravstveno stanje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vakcinaciji A.V. iz Novog Sada prethodio je iscrpan razgovor sa medicinskim osobljem o njenom zdravstvenom stanju, ranijim i trenutnim terapijama koje prima te joj je preporučeno i da se prije samostalne odluke konsultira sa porodičnim ljekarom.  

Autor: Maida Varga

Vakcine protiv COVID-19 u Federaciju Bosne i Hercegovine stižu početkom naredne sedmice, ozvaničeno je iz Vlade Federacije. Riječ je o prvih 100.000 ruskih vakcina Sputnik V, namijenjenih za masovnu imunizaciju stanovništva.

Na federalnom novou je sredinom januara ove godine usvojen Plan vakcinacije koji uglavnom propisuje okvirne principe imunizacije: prioritetne kategorije te da će vakcine biti besplatne i dobrovoljne za sve građane.

Informiranost građana i medicinara

Kako će se provesti sama vakcinacija na terenu, za to su zaduženi kantonalni zavodi za javno zdravstvo, upoznati s Planom vakcinacije još u decembru 2020., kada su dobili zadaću da formiraju operativne timove za provođenje vakcinacije na nivou kantona, odnosno, u zdravstvenim ustanovama.

Događanje oko AstraZeneca vakcine, već izvjesno vrijeme plijeni pažnju javnosti i jer je nekoliko evropskih zemlja bilo privremeno obustavilo vakcinaciju ovim vakcinama a saopćenjem iz Evropske agencije za lijekove (EMA) od 18. marta 2021. potvrđuju da je vakcina sigurna i učinkovita. Međutim, navode određene rizike koji su mogući i s kojim zdravstveni radnici treba da budu upoznati a koji su uobičajeni pri imunizaciji velike populacije.

Kada je riječ o imunizaciji protiv COVID-19 govori se već o stotinama miliona ljudi.

Naša sagovornica A.V. (ime i prezime poznato redakciji) iz Novog Sada, prije nekoliko dana primila je i drugu dozu kineske vakcine Sinovac (proizvođača Sinofarm). Kaže da je najprije imala mogućnost da se opredijeli za vrstu vakcine a kako spada u rizičnu kategoriju, imala je i mogućnost da je tim medicinara posjeti u njenom domu. Prijavila se online aplikacijom i prvobitno izjasnila za Pfizer vakcinu (BioNTech) ali pošto u vrijeme kada je smatrala da treba da se imunizira nisu bile dostupne, odlučila je primiti kinesku vakcinu.

Odgovoran pristup

„Prije vakcinacije medicinari su me pitali koju terapiju koristim. Da li sam operisana i kada? Da li imam šećernu bolest i preporučili su mi da mogu prije vakcinacije da se konsultujem sa svojim porodičnim ljekarom. Međutim, ja sam odlučila da se vakcinišem. Dobila sam odmah termin za revakcinaciju i nakon obje doze nisam imala nikakvih reakcija“, kazala je za Megafon A.V.

Svoje je iskustvo, kazala je, željela podijeliti s ljudima koji žele da se vakcinišu jer smatra posebno važnim taj segment, da građani prije vakcinacije obavijeste medicinsko osoblje sa mogućim smetnjama koje bi mogle dovesti do eventualnih nuspojava.

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.