Utorak, 23 Jula

Za narodne kuhinje u BiH Merhamet Švedske osigurao 76.000 KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

S obzirom na poskupljenje namirnica potrebnih za pripremu obroka, pomoć iz Švedske za narodne kuhinje stigla je u pravo vrijeme, kažu iz Merhameta.

Autor: Megafon.ba

„Merhamet“ Švedske osigurao je 76.000 KM za sve narodne kuhinje u Bosni i Hercegovini koje djeluju pod okriljem Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“. Prema riječima predsjednika HO „Merhamet“ MDD Kenana Vrbanjca, radi se o značajnoj pomoći iz Švedske, s obzirom na to da „Merhamet“ svakodevno hrani oko 8.000 socijalno ugroženih građana u 41 kuhinji i njihovim punktovima širom naše zemlje.

PORASLI TROŠKOVI JAVNIH KUHINJA

„Pomoć iz „Merhameta“ Švedske stigla je u pravo vrijeme, s obzirom na to da su u našoj zemlji poskupile namirnice koje su našim kuhinjama neophodne za pripremu obroka za toliki broj naših korisnika i njihovih porodica. Troškovi naših kuhinja su umnogome porasli, pa nam je svaka pomoć dobro došla, kako bismo našim korisnicima obezbijedili redovne i kvalitetne obroke – kazao je Vrbanjac.

Narodna kuhinja u Zenici (Foto: Merhamet)

On je podsjetio da je „Merhamet“ u 2020. godini svojim korisnicima pripremio i podijelio blizu 1.500.000 obroka, čija je vrijednost iznosila više od 4.345.000 KM te da će, kada se sumiraju rezultati za 2021. godinu, te cifre biti otprilike iste ili čak veće.

„Merhamet Švedske, zahvaljujući njegovom predsjedniku Fehimu Haliloviću, je naša najaktivnija organizaciona jedinica u inozemstvu. Uz pomoć naše dijaspore i džemata u toj zemlji, „Merhamet“ Švedske je i ove godine obezbijedio značajnu pomoć za najugroženije kategorije stanovništva u Bosni i Hercegovini. Ova pomoć na naše narodne kuhinje je samo kruna sveukupne pomoći u ovoj godini“, kaže Vrbanjac.

Podjela obroka u narodnoj kuhinji u Sarajevu (Foto: Merhamet)

„Merhamet“ Švedske je nedavno osigurao pomoć od 120.000 švedskih kruna za porodice u BiH čiji su domovi stradali u poplavama. Tim novcem kupljeni su električni šporeti i bogati prehrambeni paketi za 40 porodica u četiri bh. općine koje su najviše pogođene tom elementarnom nepogodom.

VEZANI TEKST: Merhamet podijelio električne šporete i pakete za 40 porodica čije su kuće stradale u poplavama

Uz pomoć svojih partnerskih porganizacija, „Merhamet“ Švedske je u ovoj godini, tokom mjeseca ramazana, osigurao pomoć vrijednu 172.000 KM za nabavku 6.550 ramazanskih paketa i 350 bajramskih paketa koji su podijeljeni socijalno ugroženim porodicama, uglavnom povratničkim porodicama u Republici Srpskoj.

(Izvor: HO MDD Merhamet)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.