Petak, 14 Juna

Prosječna plata u Federaciji pokriva samo 44 posto potrošačke korpe

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Sindikalna potrošačka korpa, prema najnovijem izračunu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine za decembar 2021. godine, iznosila je 2.265,67 KM. U odnosu na prethodni mjesec, potrošačka korpa skuplja je za 75,37 KM.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za oktobar 2021. iznosila je 999 KM (posljednji objavljeni podatak Federalnog zavoda za statistiku) i za 1 KM je viša od iznosu na prethodni mjesec.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 44,09 posto.

NAJVIŠE NOVCA ZA HRANU

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije:

  1. Prehrana – 45,3%
  2. Stanovanje i komunalne usluge – 13,7%
  3. Higijena i održavanje zdravlja – 6,6%
  4. Obrazovanje i kultura – 8,8%
  5. Odjeća i obuća – 14,1%
  6. Prijevoz – 6,1%
  7. Održavanje domaćinstva – 5,3%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala.

(Izvor: SSSBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.