Četvrtak, 13 Juna

Vlada za nabavku vakcina ne odustaje od Medimpexa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iako su iz sarajevske kompanije Medimpex d.o.o. zvanično obavijestili javnost da odustaju od posla nabavke vakcina za Federaciju, Vlada FBiH im uprkos tome produžila rok za dostavu vakcina.

Autor: Megafon.ba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na današnjoj je sjednici u Sarajevu formirala pregovarački tim koji će direktno kontaktirati vlade država koje proizvode vakcine protiv koronavirusa. U timu su premijer Fadil Novalić, ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar i ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo.

Lakušić i dalje tvrdi da će pola miliona vakcina stići u FBiH

U narednom periodu uputit će pismo ambasadama država proizvođača vakcina kako bi pokušali direktno bez posrednika nabaviti vakcine.

Vlada Federacije BiH se, na današnjoj sjednici u Sarajevu, upoznala sa informacijom Ad hoc tima za pregovore sa prozvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima sa proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19). Također su upoznati sa informacijama u vezi nabavke vakcina Sputnik V za područje FBiH, o Ugovoru o nabavci vakcina s Medimpexom d.o.o. Sarajevo, te o ostalim dokumentima koje je dostavila ova kompanija.

Vlada FBiH je pozvala Vijeće ministara BiH da intenzivira aktivnosti na postizanju bilateralnih dogovora za nabavku vakcina, s ciljem njihove kupovine ili pozajmice, budući da je evidentno da COVAX instrument neće zadovoljiti potrebe Federacije BiH u pogledu imunizacije stanovništva.

 S obzirom na današnju informaciju Zavoda za javno zdravstvo, kojom je Vladi Federacije BiH dostavljen akt Nikole Zukora Lakusića, agenta reprezenta uime RDIF Rusija, koji s kompanijom Medimpex d.o.o. Sarajevo učestvuje u postupku nabavke vakcine Sputnik V za područje FBiH, te uvjeravanja da će cjelokupna dokumentacija biti dostavljena Medimpex d.o.o. Sarajevo, odnosno da će aranžman nabavke vakcina Sputnik V za FBiH biti efikasno realizovan u vrlo kratkom roku i to u okolnostina neprimjerenim i otežavajućim za rad, Vlada je opredijeljena da se ostavi dodatni rok za izvršenje obaveze po Ugovoru o nabavci vakcina za potrebe imunizacije stanovništva FBiH u 2021. godini, potpisanom 18.3.2021. godine, iz razloga više sile, te promijenjenih okolnosti na koje nije bilo moguće uticati.

U opciji i drugi dobavljači

Vlada je zadužila Ad hoc tim za pregovore s proizvodačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima da nastavi s radom i sa svim ostalim ponuđačima koji zahtijevaju dodatne rokove za dostavljanje ponuda, ili eventualno novim ponuđačima koji se naknadno pojave, te  nastavi pregovore za nabavku dodatnih količina vakcina.

(Izvor: Press Vlade FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.