Subota, 25 Maja

Vlada TK: Uvode se elektronski zdravstveni kartoni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o vođenju medicinske dokumentacije i evidencija u elektronskom obliku u okviru integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) na području Tuzlanskog kantona.

Zdravstvene ustanove i nosioci privatne prakse kao i druga pravna i fizička lica, koja u okviru svoje djelatnosti obavljaju poslove iz oblasti zdravstva, dužni su voditi evidencije iz oblasti zdravstvenog osiguranja i dostavljati ih nadležnom Zavodu za zdravstveno osiguranje u skladu sa zakonom. Odlukom se uređuje obaveza sačinjavanja, korištenja, vođenja i razmjene medicinske dokumentacije i evidencija u zdravstvu, sačinjavanje i vođenje izvještaja, registara i druge srodne dokumentacije u zdravstvenim ustanovama u elektronskoj formi u okviru integrisanog zdravstvenog informacionog sistema na području Tuzlanskog kantona u skladu sa Zakonom o elektronskom dokumentu.

Odredbe ove odluke se primjenjuju na cjelokupnu medicinsku dokumentaciju i sve zdravstvene i druge evidencije koje nastaju u zdravstvenim ustanovama na području TK a koje se sačinjavaju, vode i razmjenjuju putem IZIS-a, utvrđene važećim Zakonom o evidencijama u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine, te su sadržane i u važećim zakonskim i podzakonskim aktima iz oblasti evidencija u zdravstvu, prometu i izdavanju lijekova, prometu i izdavanju medicinskih sredstava, ortopedskih i drugih pomagala, spriječenosti za rad, laboratorijskoj, radiološkoj ili drugoj dijagnostici, ljekarskim uvjerenjima, javnozdravstvenim i zdravstveno-statističkim podacima, obrascima i izvještajima, dnevnim ili drugim protokolima i svim drugim pripadajućim i srodnim zakonskim i podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast, saopćeno je nakon današnje sjednice Vlade TK.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.