Petak, 14 Juna

Vlada FBiH utvrdila propise za povećanje naknada braniteljskoj populaciji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: M.T.

Kako bi bio poboljšan položaj i materijalni status pripadnika braniteljske populacije, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je danas i u parlamentarnu proceduru uputila prijedloge izmjena i dopuna tri zakona iz navedene oblasti.

U obrazloženju Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je kao razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica navedeno usklađivanje sa Zakonom o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Osnovica za obračun naknada po ovom zakonu je povećana za pet posto, odnosno sa 867,50 KM na 910 KM.

PLANIRANA SREDSTVA U BUDŽETU  

Povećane su i naknade na 391,30 KM suprugama bez djece s prihodima (sa 173,50 KM), zatim jednom roditelju oženjenog poginulog borca bez prihoda (sa 234,23 KM), te na 455 KM za oba roditelja poginulog borca bez prihoda (sa 303,63 KM).

Izmjenama i dopunama ovog Zakona, predviđeno je da supruga umrlog ratnog vojnog invalida, bez obzira na uzrok smrti, ukoliko je mlađa od 45 godina i nije u random odnosu, može ostavariti pravo na porodičnu invalidninu u visini od 50% iznosa invalidnine umrlog ratnog vojnog invalida.

Za jednog roditelja oženjenog poginulog branioca koji nema drugih prihoda, porodična invalidnina iznosi 43 posto od osnovice, a ukoliko porodičnu invalidninu koriste oba roditelja, porodična invalidnina iznosi 50 posto od osnovice. Invalidnina je predviđena je i za djecu bez oba roditelja, a koja se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje, a starosna dob je pomjerena sa 25 na 35 godina.

Ovim izmjenama i dopunama obuhvaćeneni su demobilisani branioci povratnici u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt BiH, kao i supruge umrlih demobiliziranih branialca povratnika u RS i BD BiH.

Pravo na novčanu naknadu također može ostvariti i supruga demobilisanog branioca koliko na dan podnošenja zahtjeva ima navršenih 57 godina života, i ne ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u FBiH za decembar 2018. godine i ako je umrli bio pripadnik oružanih snaga najmanje 12 mjeseci.

Kantoni će svojim propisima urediti uslove, način i postupak ostvarivanja prava na egzistencijalnu naknadu supruga umrlih demobilisanih branilaca životne dobi do 57 godina.

Osnovica za obračun naknada po ovom Zakonu povećana je za 13,8 posto, odnosno sa 641,66 KM na 730 KM.

Za provedbu izmjena i dopuna ovih zakona u Nacrtu budžeta FBiH za 2022. godinu planirana su potrebna novčana sredstva.

(Izvor: Press Vlade FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.