Nedjelja, 21 Aprila

Vlada FBiH utvrdila Budžet od 7,5 milijardi KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prijedlog Budžeta upućen u hitnu parlamentarnu proceduru.

Autor: Megafon.ba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija utvrdila Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2024. godinu u iznosi od 7.474.800.209 KM, koji se po hitnom postupku upućuje Parlametu FBiH.

Ovogodišnji budžet Federacije BiH najveći je do sada i povećan je za više od pola milijarde KM u odnosu na Budžet Federacije BiH za 2023. godinu.

Kako je navedeno u obrazloženju za hitni postupak, orijentir djelovanja Vlade Federacije BiH usmjeren je ka održavanju dugoročne stabilnosti i likvidnosti Budžeta Federacije BiH, koji će u narednom periodu biti korišten između ostalog u funkciji razvoja domaće privrede, socijalnog i zdravstvenog sektora, te nastavak podrške poljoprivredi, nižim nivoima vlasti i jačanju standarda građana, sa posebnim fokusom na najranjivije kategorije stanovništva i mlade.

Kako je obrazloženo iz Federalnog ministarstva finansija ovim prijedlogom budžeta, između ostalog, predviđeno je povećanje sredstava za isplatu penzija za 317,17 miliona KM. Naknade za boračke kategorije po različitim osnovama su uvećane za 9,6 miliona KM, kao i naknade za neratne invalide, civilne žrtve rata, te projekte namijenjene ovim kategorijama, tako da za ove kategorije ukupni porast izdvajanja iznosi 57,7 miliona KM.

U prijedlog budžeta planiran je i novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike koji se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete u iznosu od 16 miliona KM.

Transferi poljoprivredi povećani su za 11 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji budžet, transferi za kulturu prevashodno kapitalni planirani su uvećanjem 12,2 miliona KM (za sportsku infrastrukturu, institucije kulture, te kulturno i graditeljsko nasljeđe). Ukupni transferi namijenjeni Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije veći su za 13,2 miliona KM. Tekući transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta bilježe rast za 18,4 miliona KM.

Isto tako sredstva predviđena za fond solidarnosti povećana su i iznose ukupno 50 miliona KM. 

Vlada Federacije BiH danas je utvrdila i Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2024. godinu, koji se po hitnom postupku upućuje u parlamentarnu proceduru.

(Vlada FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.