Subota, 22 Juna

Vlada FBiH dogovorila hitnu nabavku ruske vakcine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zavod za javno zdravstvo FBiH potpisat će ugovore sa MGM Farm iz Kaknja te sa Krajinagroup za nabavku ruske vakcine Sputnik V. Prvi kontingent ne može biti manji od 100.000 doza.

Autor: N.Š.K.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog Ad hoc komisije za direktnu nabavku vakcina za Federaciju. Federalni premijer Fadil Novalić je na konferenciji za medije kazao da su četiri kompanije poslale pet ponuda po istim cijenama, 17 eura po dozi.

Pojasnio je da je tabela napravljena po brzini nabavke dok se drugi kriterij odnosio na cijene.

„Potpisat ćemo dva ugovora, oba za ruski Sputnik i to MGM Farm iz Kaknja jer je najbliži rok, tri dana je rok. Druga je Krajinagroup, ali reakcija je tri do četiri sedmice, a isporuka traje u više kontigenata“.

Prvi kontingent doza vakcina ne smije biti manji od 100.000, kazao je Novalić, a prema ponuđenim cijenama, Vlada FBiH ima sredstva za 350.000 doza, pa će ove dvije firme raspodijeliti nabavku.

Novalić je kazao da on treba potpisati pismo namjere, da Zavod za javno zdravstvo FBiH potpisuje ugovor te da bi sve trebalo biti gotovo u ponedjeljak, odnosno, da dostava bude do kraja naredne sedmice.

Podsjetimo, na hitnoj sjednici Vlade prije tri dana formirana je komisija za pregovore s dobavljačima, a maksimalna ukupna cijena nabavke ne može biti viša od 12 miliona KM.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.