Četvrtak, 13 Juna

Visoki predstavnik Šmit: Sankcije SAD-a su rezultat destabilizirajućeg djelovanja Dodika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Sankcije su jedan od instrumenata koje međunarodna zajednica može koristiti da pokaže kako se blokada države neće tolerirati”, poručio visoki predstavnik.

Autor: Megafon.ba

Nakon sankcija koje je danas protiv fizičkih i pravnih lica u BiH donijelo Ministarstvo finansija SAD-a, oglasio se i visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt). Izjavu visokog predstavnika objavljenu na službenoj internet stranici OHR-a, prenosimo u cijelosti.

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da uvrste na listu Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i jedno pravno lice koje se dovodi u svezu sa Dodikom, Alternativnu televiziju (ATV), u okviru nedavno objavljenog Izvršnog naloga za Zapadni Balkan, a u svjetlu njihovog destabilizirajućeg djelovanja i korupcije, logična je posljedica destruktivnog i opasnog pristupa u svezi sa njegovim neispunjavanjem temeljnih kriterija za odgovorno liderstvo. G. Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja, te se treba vratiti racionalnom i odgovornom djelovanju bez kršenja državnog Ustava i vladavine prava.

Kako je visoki predstavnik podvukao, ove sankcije su rezultat destabilizirajućeg djelovanja g. Dodika.

„Sankcije su jedan od instrumenata koje međunarodna zajednica može koristiti da pokaže kako se blokada države neće tolerirati. Ako postoje političke nesuglasice, onda se one rješavaju kroz dijalog u institucijama BiH umjesto bizarnog i kontradiktornog monologa.“

„Kako je dogovoreno sa EU i međunarodnom zajednicom, ponuda ostaje na stolu da se na konstruktivan način radi sa Parlamentom i dođe do rješenja utemeljenih na Ustavu i na Dejtonskom mirovnom sporazumu. Vladavina prava se mora poštivati; to je jednostavno tako“, naglasio je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik ponovo naglašava svoju opredijeljenost za konstruktivnu suradnju sa svima u BiH, ali jasno ističe da su na stolu i druge opcije. Pozdravio je i snažan signal u borbi protiv korupcije, što mora postati novo pravilo u BiH: „Samo sa snažnim angažmanom u borbi protiv korupcije, BiH može ispuniti svoje težnje za članstvom u EU.“

Međunarodna zajednica je opredijeljena za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Svaki pokušaj podrivanja institucija BiH je neprihvatljiv. „Pozivam sve političare da djeluju razumno u interesu građana BiH i da počnu raditi na hitnim pitanjima sa kojima se suočavaju građani kojima su izabrani služiti”, zaključio je visoki predstavnik.

(Izvor: OHR)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.