Subota, 25 Maja

Visoki predstavnik donio tehničke izmjene Izbornog zakona BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit proglasio je danas tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, a s ciljem unapređenja integriteta izbornog procesa.

“Činim BiH spospobnom da krene ka EU integracijama. Želim omogućiti tehničku organizaciju i poštenije izbore. Izmjene i dopune mogu biti predmet novih izmjena u Parlamentu koji može poboljšati zakon ako smatra da postoji potreba. Ja ću dati dosta detalja u informacijama, a moja odluka stupa na snagu objavom na zvaničnoj stranici”, rekao je.

Schmidt je kazao da se ovom odlukom stvara određeni ugovor s građanima.

“Moram dati svoj doprinos tom ugovoru. To je moja dužnost, da pomognem da ovdje uspostavimo demokratski okvir.”

On je kazao da se ovdje ne radi o izboru člana Predsjedništva BiH i izbornim jedinicama nego o tome da se osigura ispravno davanje i brojanje glasa.

“Dakle, tehnička unapređenja. Šta mislim pod tim? To su skeneri za glasačke listiće, identifikacija birača kako bismo osigurali da ljudi glasaju samo jednom i da osiguramo ispravnu identifikaciju birača. Prema tome, ovim uvodimo pilot projekat i nećemo koristiti ovu tehnologiju na svim biralištima nego na određenom nivou. Mislim da će doći do bolje situacije u smislu izbornog procesa”.

“Imat ćemo papirne listiće, a oni će bti elektronski skenirani i bit će prebrojani. Onemogućit ćemo bilo kakvu mogućnost promjene listića ili da neki birački listići izađu iz kutije s drugačijim rezultatom. Postoje uslovi i za sankcioniranje. Imamo profesionalizaciju biračkih odbora. Postoji i komplet pravila za izbornu kampanju. Moramo krenuti s tehničkim izmjenama i uspostaviti saradnju s drugim organima vlasti da se to provede”.

Domaćim političarima  se ostavlja mogućnost u roku tri sedmice poboljšaju ili izmjene Schmidtovu odluku.

Također se zabranjuje i kandidovanje na izborima presuđenim ratnim zločincima.

Što se tiče elektronskog glasanja, visoki predstavnik je kazao da još nismo na tom nivou napretka.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.