Utorak, 23 Jula

Vijeće ministara BiH i poslodavci: Počinju razgovori o izmjeni rokova za plaćanje PDV-a

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š.K.

Uoči novogodišnjih praznika predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija organizirao je sastanak sa entitetskim premijerima (29. decembra 2019.) Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem a dan kasnije i sa predstavnicima entitetskih udruženja poslodavaca, Adnanom Smailbegovićem i Sašom Trivićem. Razgovarajući o rješenjima za rast privrede dogovorili su formiranje pet radnih grupa koje će činiti predstavnici pobrojanih institucija a bavit će se zaštitom domaće privrede, PDV-om, pitanjima iz oblasti saobraćaja, javnim nabavkama i harmonizacijom entitetskih propisa.  

„Na stolu“ novi Zakon o PDV-u  

Grupa koja će razgovarati o PDV-u, kako je najavio Tegeltija, bavit će se i pitanjem pomjeranja rokova za naplatu PDV-a. Privrednici PDV plaćaju 10-og u mjesecu za prethodni mjesec, iako u većini slučajeva svoja potraživanja naplaćuju tek za jedan, dva ili tri mjeseca. S druge strane, kako smo pisali ranije (Proizvodne firme i građani kreditiraju trgovce u maloprodaji) trgovci u maloprodaji PDV naplaćuju u trenutku prodaje robe kupcu tako da taj novac koji zadržavaju na svojim računima od jednog do 40 dana mogu da ulažu u nove projekte,  jer PDV Upravi za indirektno oporezivanje BiH plaćaju tek 10-og u narednom mjesecu.

Za Megafon je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (Novi Zakon o PDV-u: Još ima vremena da ostali privrednici traže ravnopravan status sa trgovcima u maloprodaji) prije nekoliko dana rečeno da se oni u novom Zakonu koji su pripremili nisu bavili izmjenom rokova za plaćanje PDV-a. Međutim, sudeći prema najavama Tegeltije, to će biti posebna tema kojom će se baviti jedna od pomenutih radnih grupa.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je na konferenciji za novinare u Sarajevu (30. decembra 2019. godine) kazao da među predstavnicima entitetskih vlada, Vijeća ministara i poslodavaca postoji visok stepen saglasnosti da to treba izmijeniti.

„Mislim da imamo i način na koji to treba promijeniti ali ostavite nam vremena da razgovaramo i s jasnim rješenjima izađemo pred javnost“, kazao je Tegeltija.

Finansijsko pitanje

Ovo je pitanje kompleksno jer, kako je rečeno, pomjeranje roka za plaćanje PDV-a, primjera radi za 20-tak dana, znači manjak prihoda od PDV-a za oko 240 miliona KM.

Međutim, izmjenom rokova na način da se rokovi pomjere tako da svi privrednici imaju ista prava, primjera radi da trgovci u maloprodaju PDV plate akontativno, bilo bi omogućeno stabilnije i ravnopravno poslovanje za sve privrednike bez obzira na njihovu djelatnost.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.