Utorak, 21 Maja

Video čestitka ambasadora Sattlera: Danas slavimo, a već sutra se mora nastaviti s radom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Nakon odluke Evropskog vijeća kojom se odobrava preporuka Evropske komisije o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom za članstvo u Evropskoj uniji, oglasio se specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler. U video poruci čestitao je građanima historijski trenutak na evropskom putu BiH.

„Dragi građani i građanke Bosne i Hercegovine,

Zemlje članice Evropske unije su upravo dale zeleno svjetlo za pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

Presretan sam zbog ove predivne zemlje i zbog svih vas i moram reći da i za mene lično ovo je momenat kojeg ću se zauvijek sjećati.

Prije nešto više od godinu dana, sa dodjelom kandidatskog statusa, Evropska unija je poslala jasnu poruku i širom otvorila vrata pokazujući da je spremna za proširenje.

Danas znamo da je budućnost Bosne i Hercegovine u našoj Uniji.

Jasno mi je da domaći politički procesi lako izazovu nepovjerenje. Ipak, danas je Evropska unija prepoznala da su vaše institucije ostvarile što je potrebno i zaslužile ovu prekretnicu. Ovo je potvrda da je kompromis moguć i da su reforme nadohvat ruke.

Šta to znači? Otvaranje pristupnih pregovora je važno priznanje i čini zemlju privlačnijom za investitore i isto tako produbljuje vaše veze sa Evropskom unijom, počevši od milijardu eura za Bosnu i Hercegovinu iz Plana rasta.

Dakle, danas slavimo, a već sutra se mora nastaviti s radom. Sada znamo da se mogu preduzeti dodatni koraci i da će se morati otvoriti teške teme. Proces naredne faze, usvajanja čitavog seta prava i obaveza iz zakonodavstva Evropske unije je sam po sebi vrlo intenzivan.

Svaki iskorak jača demokratiju, vladavinu prava, poslovno okruženje, borbu protiv korupcije, životnu sredinu i još mnogo toga.

Istovremeno, Evropska unija nastavlja da ulaže i pomaže, kao niko drugi.

Dragi građani, dragi prijatelji!

Prije četrdeset godina uspjeli ste organizovati nezaboravne Olimpijske igre. Pokazali ste da ljudi ove zemlje mogu postići ogromne uspjehe kada za to postoji volja.

Vjerujemo u ovu zemlju. Mi smo prijatelji, mi smo partneri. I bićemo zajedno u Evropskoj uniji.

Jer, Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Evrope!“, poručio je Sattler.

(Izvor: Delegacija EU u BiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.