Utorak, 21 Maja

Veliki požar na području Kladnja, vatrogasci se bore sa vatrenom stihijom na nepristupačnom terenu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

U Općini Kladanj vatrogasci se bore sa požarom koji je zahvatio veliku površinu, a problem predstavlja nepristupačan teren, saopćeno je jutros iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

Požar je došao iz pravca Olova, ZE-DO kantona, o čemu nismo obavješteni. Požar je prešao na područje TK na lokalitetu Mladoševića – sliv rijeke Borovica, odjel šume 49 u blizini ratnog puta Milankovića. Požar se proširio na oko 30 ha borove šume. Teren je nepristupačan za mehamizaciju što otežava gašenje. Na terenu je oko 30 ljudi šumarije TK-a. Dodatni problem mogu predstavljati udari vjetra najavljeni za danas i predstojeće dane vikenda. Razmatra se mogućnost podnošenja zahtjeva za angažovanje helikoptera OS BiH.

Iz KUCZ Tuzla navode da su evidentirani požari I u drugim područjima.

U Općini Sapna Vatrogasna jedinica DVD Sapna je imala tri intervencije na gašenju požara od čega su dvije u MZ Rastošnica na oko 30 dunuma opožarene površine, jednu intervenciju u MZ Vitinica, gdje je gorjelo nisko rastinje. Izgorjelo je oko 20 dunuma niskog raastinja. Svi požari su lokaliziovani i ugašeni.

U Općini Teočak pripadnici DVD Teočak su imali intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Centar, gdje je gorjelo oko 1ha. U intervenciji su učestvovala 2 vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad  Živinice

Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Živinice u protekla 24 sata je imala dvije intervencije gašenja požara na niskom rastinju i suhoj travi. Prva prijava zaprimljena u 17 sati i 40 minuta u mjestu Lukavica gornja, druga intervencija zaprimljena u 19 sati i 30 minuta u mjestu Toplica. Vatrogasci su na intervencije brzo izašli, lokalizovali širenje požara i ugasili požar, bez veće materijalne štete.

Grad  Gračanica

Intervencija u Miričina-Ratiš, šumski požar se reaktivirao,  angažovana 2 vozila i 7 vatrogasaca u vremenu od 07:30 do 11:30.

Grad Tuzla

VJ ugasila je požar (nisko rastinje) u naselju Gornja Tuzla, saopćeno je iz KUCZ Tuzla.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.