Petak, 14 Juna

Usvojen „korona zakon“: Pola milijarde KM za subvencioniranje najugroženijih firmi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U roku od 10 dana od stupanja na snagu Zakona, Porezna uprava FBiH bi trebala dati uputstva poslodavcima o načinu podnošenja zahtjeva za subvencioniranje doprinosa

Autor: Megafon.ba

U Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u FBiH. Zakon će omogućiti subvencioniranje mjesečnih doprinosa najugroženijih firmi, odnosno, otvaranje Garancijskog fonda kako bi se putem povoljne kreditne linije u Razvojnoj banci FBiH, uz inicijalna sredstva od 80 miliona KM, omogućilo kreditiranje poduzetnika u čijim je firmama ugorožena likvidnost poslovanja.

Za realizaciju Zakona, rebalansom federalnog Budžeta usvojenim prošle sedmice u iznosu od 5,5 milijardi maraka, oko 500 miliona KM predviđeno je za realizaciju „korona zakona“.

Poduzetnici kojima je promet pao za 20 ili više posto u odnosu na isti mjesec prošle godine imat će pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom, počevši od aprila, uključujući i mjesec nakon prestanka stanja nesreće.

Za penziono – invalidsko osiguranje bit će usmjereno 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM.

Zakon stupa na snagu dan nakon objave u Službenim novinama FBiH i prestaje važiti nakon 60 dana od dana proglašenja prestanka stanja nesreće.

U roku od 10 dana od stupanja na snagu Zakona, Porezna uprava FBiH bi trebala dati uputstva poslodavcima o načinu podnošenja zahtjeva za subvencioniranje poslovanja.

Uvjet  za subvencioniranje je da su poduzetnici izmirili obaveze za doprinose i poreze zaključno da februarom 2020. godine. 

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.