Utorak, 23 Jula

Ustavni sud BiH: Zabrana kretanja maloljetnima i starijima od 65 godina je kršenje ljudskih prava

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vladi Federacije BiH i Federalnom štabu Civilne zaštite naloženo je da u roku od pet dana usklade mjere zabrane sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom

Autor: Megafon.ba

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici Velikog vijeća donio odluku po kojoj su naredbe Federalnog štaba Civilne zaštite, kojima je naređena zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, prekršeno pravo na slobodu kretanja iz odredbi Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Vladi i Kriznom štabu dat rok pet dana

Vladi Federacije BiH i Federalnom štabu Civilne zaštite naloženo je da u roku od pet dana od dana prijema ove odluke, usklade Naredbu Federalnog štaba Civilne zaštite od 27. marta 2020. godine sa standardima iz Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije.

Također je naloženo Vladi FBiH i Federalnom štabu Civilne zaštite da u roku od tri dana obavijeste Ustavni sud o provođenju naloga iz ove odluke.

Apelacije su odbijene u dijelu zahtjeva da se ukine Naredba Federalnog štaba Civilne zaštite od 27. marta 2020. godine. Prema mišljenju Ustavnog suda, osporene mjere ne ispunjavaju zahtjev „proporcionalnosti“ iz člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju, zato što se iz osporenih naredbi ne vidi na čemu su zasnovane procjene Federalnog štaba Civilne zaštite da sporne grupe na koje se mjere odnose nose veći rizik da će se zaraziti ili prenijeti zarazu Covidom 19.

Nisu razmatrane mogućnosti uvođenja blažih mjera ako takav rizik opravdano postoji, nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obaveza njihovog redovnog preispitivanja kako bi se osiguralo da traju samo onoliko koliko je to „neophodno“ u smislu člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju, odnosno da se ublaže ili ukinu čim situacija to dozvoli.

Odluka je objavljena na službenoj web stranici Ustavnog suda BiH.

Izvor: Web stranica ustavnog suda BiH

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.