Subota, 22 Juna

Uskoro počinje sa radom Fond za odbranu novinara u BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Fond za odbranu novinara u Bosni i Hercegovini (Journalists Defence Fund – JDF), čija je uspostava u završnoj fazi, trebao bi osigurati efikasnu zaštitu medija i medijskih djelatnika u slučajevima tužbi, prijetnji, napada i drugih oblika kršenja slobode medija i slobode izražavanja u BiH. Ovo je rečeno na pres konferenciji u Sarajevu tokom koje je prestavljen koncept rada Fonda. Uspostavu ovog tijela koje će biti od iznimnog značaja za novinare, predstavili su predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković, generalna sekretarka Udruženja Borka Rudić i prof. dr. Lejla Turčilo, koautorica strategije za uspostavu spomenutog fonda.

Kako je rečeno, Fond za odbranu novinara u BiH bi trebao doprinijeti unaprjeđenju medijskog okruženja i pravnog okvira u BiH, a time i podržati i pogodovati neovisnom, slobodnom i pluralističkom medijskom sistemu. Fond će biti dostupan svim novinarima u Bosni i Hercegovini, a ne samo članovima Udruženja BH novinari, nego svima onima kojima pravna, ili neka druga pomoć zatreba, pod jednakim uvjetima.

(Izvor: BH Novinari/Foto: FENA))

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.