Utorak, 21 Maja

Uoči izvedbe „Ljubav Omera i Merime“, premijer Halilagić ugostio članove pozorišnog tima  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Pozorišna predstava „Ljubav Omera i Merime“ zasnovana na motivima balade „Smrt Omera i Merime“ premijerno će biti izvedena 3. marta 2024. godine u Velikoj sali BKC TK. Tim povodom premijer Tuzlanskog kantona upriličio je prijem za rešisera, producente i članove glumačkog ansambla.

Predstavu potpisuje Pozorište mladih Tuzle u koprodukciji s Bosanskim kulturnim centrom TK, Srednjom „Savremeno – umjetničkom školom“ u Tuzli i Udruženjem „Mladi Tuzle“, a u predstavi igra 50 glumaca, plesača, pjevača i muzičara, članova Mladih Tuzle.

„Kroz priču o ljubavi mladića Omera i djevojke Merime, kao jedinom smislu življenja, predstava „Ljubav Omera i Merime“ je zapravo priča o zemlji Bosni, njenim običajima i tradiciji – često važnijim od svakog zakona, ali i ono najvažnije, priča o njenim ljudima i narodima u vrtlogu nemilosrdnih vremena“, kazao je danas rešiser predstave Adnan Mujkić i dodao da je izvođenje ove predstave svojevrsan poklon građanima za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

„Nakon predstave „Hanka“ i „Ljuban Omera i Merime“ je plod naše težnje da mladim ljudima prezentiramo i približimo bosanskohercegovačke kulturne vrijednosti, da ih uporede sa kulturnim vrijednostima Europe i svijeta“, zaključio je Mujkić.

Premijera predstave, čiji je pokrovitelj premijer Tuzlanskog kantona, je zakazana za 3. mart 2024. godine na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona u 20:00 sati, u okviru 20. Dana Mladih Tuzle/Programa obilježavanja 20. godišnjice Mladih Tuzle i Programa obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

„Vladi Tuzlanskog kantona i meni lično je čast što smo pozvani da svojim skromnim učešćem budemo dijelom projekta „Ljubav Omera i Merime“, bosanskih „Romea i Julije“. Osim što ova predstava veliča bosanskohercegovačku književnost i pokazuje na određene historijske specifičnosti Bosne i Hercegovine u tom vremenu, prilagođena verzije balade „Smrt Omera i Merime“ ima i svojevrsnu paralelu i razložnost izvođenja u kontekstu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Naime, činjenica da glavni likovi balade radije biraju smrt, šutnju i nadu u bolji svijet u kojem će moći ostvariti svoje želje, u određenim segmentima se podudara sa najboljim sinovima Bosne i Hercegovine koji su u ime ljubavi za domovinu, ideale i nadu u bolju budućnost novih generacija, birali nezavisnost jedine nam domovine, stajali na njene branike i nerijetko u temelje slobode naše domovine ugradili svoje živote“, kazao je premijer Halilagić, ističući na današnjem prijemu da je upravo višeslojevitost ovog djela bila razlogom da Vlada Tuzlanskog kantona stane i pruži mu svoju podršku.

Premijer Halilagić se također svima koji su svojim aktivnostima doprinijeli realizaciji ovog projekta zahvalio na učešću i doprinosu.

Uz rešisera Adnana Mujkića, današnjem prijemu prisustvovali su i Zerina Mujkić i Kemal Fazlić koji tumače glavnu žensku i mušku ulogu, producentica predstave Mirzeta Suljkić, te direktor JU BKC TK Sead Muminović.

(Foto: Press Vlade TK)

(Odjeljenje za informisanje Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.