Četvrtak, 13 Juna

UN: Stotine civila ubijeno u Ukrajini, neophodna istraga

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Više od 700 civila, među kojima 52 djece, poginulo je u Ukrajini od kako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju prije tri nedelje, mada je “stvaran broj vjerovatno mnogo veći”, saopštila je u četvrtak podsekretarka Ujedinjenih nacija za politička pitanja Rozmeri Dikarlo.

Većina žrtava stradala je zbog upotrebe eksplozivnog oružja sa širokim dosegom u naseljenim područjima. Stotine stambenih zgrada su oštećene ili uništene, kao i bolnice i škole”, rekla je Dikarlo.

Dikarlo je članicama Savjeta bezbjednosti rekla da je agencija UN za ljudska prava registrovala 726 smrtnih slučajeva, među kojima 52 djece, te 1.174 povrijeđenih, uključujući 63 djece od 24. februara do 15. marta. Nije precizirala ko je kriv za žrtve.

“Broj civilnih žrtava i razaranje civilne infrastrukture u Ukrajini ne mogu se negirati. To zahtijeva sveobuhvatnu istragu i odgovornost”, rekla je Dikarlo.

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je 43 napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini, u kojima je poginulo 12 osoba a povrijeđene još desetine ljudi, među kojima su zdravstveni radnici, izjavio je generalni sekretar WHO Tedros Adanom Gebrejesus pred Savjetom bezbednosti UN.

“U svakom sukobu, napadi na zdravstvene radnike i ustanove su kršenje međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je Tedros 15-članom savjetu, ali nije precizirao ko je odgovoran za napade.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici optužuju Moskvu za napade na civile, što Rusija demantuje i tvrdi da napada ukrajinsku vojnu infrastrukturu.

Savjet bezbjednosti u petak je trebalo da glasa o ruskoj rezoluciji u kojoj se traži pristup pomoći i zaštita civila u Ukrajini, ali je ruski ambasador u međuvremenu rekao da mjera neće biti stavljena na glasanje.

Diplomate su prethodno saopštile da rezolucija neće biti usvojena zato što se u njoj ne poziva na kraj borbi i povlačenje ruskih snaga.

“Mislimo da je pogrešna. Rusija ne može prvo da puca, a onda da se pretvara da je doktor”, rekao je albanski ambasador pri UN Ferit Hodža.

Francuski ambasador Nikolas de River rekao je da bi se davanjem podrške ruskoj rezoluciji, Moskvi dalo zeleno svjetlo da nastavi rat.

(Tekst i foto preuzeti sa VOA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.