Ponedjeljak, 27 Maja

Ukidanjem profesionalnih mandata u parlamentima do višemilionskih ušteda

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Parlamentarci na svim nivoima u Bosni i Hercegovini poreske obveznike za četiri godine mandata koštaju najmanje 199.658.000 KM! Ovako visoki troškovi velikim su dijelom rezultat mogućnosti profesionalizacije mandata, koja donosi radni staž i mjesečna primanja od 2.500 KM za kantonalne do 7.000 KM za parlamentarce na nivou entiteta i države.

Četverogodišnji finansijski raj

Za bruto plate i naknade uposlenika u Parlamentu Bosne i Hercegovine, u državnom Budžetu za ovu godinu planirano je 11.730.000 KM. U ovom iznosu su i plate manjeg dijela uposlenika koji nisu parlamentarci, ali zato nisu uračunati troškovi smještaja, odvojenog života, prijevoza, službenih putovanja i troškova mobitela, te drugih privilegija koje predstavnici najviše zakonodavne vlasti u zemlji uživaju.

Ukupan Budžet Parlamenta BiH  je 15,4 miliona KM, što pokazuje da se većina novca troši na plate i naknade zastupnika.

Za iste svrhe na federalnom nivou, u oba doma Parlamenta Federacije BiH, planirano je 16.934.000 KM.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske i Vijeću naroda RS-a ove će godine po istom osnovu potrošiti  6.695.000 KM.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, u deset kantona Federacije mandat ima 289 zastupnika. Računajući njihova prosječna primanja i ako uključimo i doprinose i poreze na plate, za četiri godine nas koštaju najmanje 57.222.000 KM.

Većina parlamentaraca na svim nivoima zatražili su profesionalizaciju mandata i tako sebi osigurali privilegije bez obzira na rezultate rada.

Ukidanje ove mogućnosti ili reduciranje broja profesionalnih mandata donijelo bi višemilionske uštede u javnim budžetima. Uštedom bi ukupan pomenuti trošak vjerovatno bio prepolovljen.

 

Istovremeno, nova bi situacija uozbiljila parlamentarce kojima su, sudeći prema rezultatima rada pojedinaca, lična primanja prioritet.

Destimulacija spavača

Ne zaboravimo da se političke stranke koje delegiraju svoje kadrove za parlamente nerijetko na taj način žele odužiti lojalnim članovima, riješiti im staž potreban za penziju ili omogućiti da kroz primanja na četverogodišnjem nivou riješe stambeno i svako drugo finansijsko pitanje.

Zastupnici, nerijetko, zahvalnost pokazuju i kroz izdašne donacije stranci, pa tako i novac poreskih obveznika namijenjen za plate zastupnika, jednim dijelom završava u stranačkim kasama.

Ujednačen paušal za parlamentarce koji bi nadoknadio i mjesečne putne i troškove boravka u sjedištu parlamenata, doveo bi u konačnici do selekcije kandidata koji istinski žele biti dio zakonodavne vlasti, a da im jedan od ključnih motiva nije odlično plaćen radni odnos u parlamentu.

Megafon.ba

Dijeli.

1 komentar

 1. Mislim da bi im trebalo obezbijediti:
  Putni trošak,
  2 bureka i
  dnevnicu.
  To im je sasvim dovoljno za ono što rade.
  U bivšoj državi sistem je perfektno funkcionisao bez ovakvih profesionalaca, jer su sve poslove obavljale stručne službe.
  Posebno se postavlja pitanje sposobnosti ovih profesionalaca, među kojima je velik broj diletanata i džabalebaroša.
  Stranke koje u svom programu predvide ukidanje ove profesionalizacije povećat će šansu da pobijede.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.