Subota, 22 Juna

U vrhu Bajdenovih prioriteta su klimatske promjene, 22. i 23. aprila sazvao Klimatski samit 40 svjetskih čelnika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kako je i obećao tokom predizborne kampanje, Džo Bajden je već prvog dana u Bijeloj kući obnovio američko sudjelovanje u Pariškom klimatskom sporazumu.

Autor: Megafon.ba

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je nakon preuzimanja mandata prvog čovjeka Amerike, klimatske promjene i sprječavanje negativnih trendova smanjenjem emisije štetnih gasova i dekarbonizacijom, istakao kao glavni prioritet u radu, nakon što je njegov prethodnik, Donald Tramp (Trump), Sjedinjene Američke Države povukao iz Pariškog klimatskog sporazuma.

Bajden je još 26. marta pozvao 40 svjetskih čelnika na Klimatski samit lidera kojem će biti domaćin 22. i 23. aprila 2021. godine.

Zbog pandemije, samit će biti virtualni i uživo emitiran te dostupan za javno gledanje.

EKONOMSKA NUŽNOST NOVOG DOBA

Samit čelnika o klimi naglasit će hitnost i ekonomske koristi od jačeg djelovanja u toj oblasti, saopćeno je u martu iz Bijele kuće. Bit će to ključna prekretnica uoči Konferencije Ujedinjenih naroda (UN) o klimatskim promjenama (COP26), najavljene za novembar 2021. godine u Glasgowu.

Posljednjih godina naučnici su naglasili potrebu ograničavanja zagrijavanja planetee na 1,5 Celzija kako bi se spriječili najgori utjecaji klimatskih promjena. Ključni cilj i Samita lidera i COP26 bit će formuliranje napora kojima bi taj cilj od 1,5 stepeni bio moguć.

Na Samitu će biti govora o ulaganjima i načinima na koje bi veće aktivnosti u ovoj oblasti stvorili dobro plaćena radna mjesta, unaprijedili inovativne tehnologije i pomogli manje razvijenim zemljama da se prilagode klimatskim utjecajima.

Sjedinjene Države imaju ambiciozan cilj smanjenje emisija štetnih plinova do 2030. godine kao svoj novi nacionalni doprinos prema Pariškom sporazumu.

Samit će ponovno sazvati Forum glavnih ekonomija pod vodstvom SAD-a o energetici i klimi, koji okuplja 17 zemalja odgovornih za približno 80 posto globalnih emisija i globalnog BDP-a.

Bajden je također pozvao šefove drugih zemalja koje pokazuju snažno klimatsko vodstvo, posebno su osjetljive na klimatske utjecaje ili zacrtavaju inovativne puteve do ekonomije s nultom stopom tolerancije prema zagađenju okoline.

POZVANI RUSKI I KINESKI PREDSJEDNICI

Američki predsjednik pozvao je svog kineskog kolegu Xi Jinpinga i ruskog, Vladimira Putina, na virtualni klimatski sastanak na vrhu.

Uoči Klimatskog samita, prije nekoliko dana je Bajdenov ključni čovjek za ovu oblast, specijalni izaslanik SAD-a za klimu, Džon Keri (John Kerry), pojetio Šangaj gdje je s tamošnjim kolegama dogovoren zajednički rad Kine i SAD-a na klimatskim pitanjima.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.