Subota, 25 Maja

U Tuzli danas Skupština građanki i građana o sigurnosti u TK

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Kako bi temu opće sigurnosti građanki i građana u Tuzlanskom kantonu, posebno u vrijeme kada smo svjedoci brojnih i skoro svakodnevnih događaja koji pune stupce crne hronike, učinile vidljivijom, neformalne ženske „LOBI GRUPE TK“ prisutne u sedam gradova kantona, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli organiziraju danas prvu Skupštinu građanki i građana TK.

Razgovarat će se o bezbjednosnoj, pravnoj, zdravstvenoj, socijalnoj i okolišnoj sigurnosti građaniki i građana.

POZVANI DONOSIOCI ODLUKA

Uoči Skupštine, članice Lobi grupa obratile su se javnosti pismom u kojem pojašnjavaju ideju, cilj i rezultate koje očekuju od velikog skupa na koji su pozvani brojni učesnici iz zakonodavne i izvršne vlasti, nevladinog sektora, medija.

„Poštovane/i,

Svjedokinje i svjedoci smo da naša društvena borba i permanentno društveno djelovanje na lokalnim nivoima, na različite načine i u različitim oblicima, gubi na značaju i nije dovoljno vidljivo. Evidentno je da se eskalacija nasilja ne okončava, a sistem je doživio jedan veliki krah po cijeloj vertikali i svako malo na stranicama crne hronike osviću novi i novi slučajevi nasilja raznih oblika i nesreća koje najdirektnije pogađaju najugroženije kategorije našeg društva.

Ovakvo opšte loše stanje jeste rezultat lošeg djelovanja prije svega samog sistema i njegovih mehanizama ali i cjelokupnog civilnog društva, kako na području Tuzlanskog kantona, tako i na području cijele Bosne i Hercegovine. Izražavamo bojazan da neadekvatna reakcija sistema na upozorenja građanki i građana putem različitih protestnih okupljanja na području TK, sve dublje budi kolektivnu apatiju i može izazvati nova nasilja, te dovesti do eskalacije nezadovoljstva.

Aktivistice iz neformalnih ženskih Lobi grupa u TK (Foto: N.Š.K./Megafon)

Uzimajući u obzir da smo mi građanke i građani također dio tog sistema, smatramo da zajedničkim naporima moramo tražiti nova rješenja i načine djelovanja, a koji bi nam u budućnosti donijeli bolje rezultate u kreiranju sigurnog okruženja.

Održavanje Prve skupštine građanki i građana TK ideja je rođena u krugu inkubatora neformalnih ženskih „LOBI GRUPA TK“ prisutnih u sedam gradova TK koje okupljaju ženske formalne i neformalne organizacije i aktive. Ovu inicijativu su podržale prijateljske organizacije i mreže koje će i aktivno učestvovati u ovom događaju.

Smatramo da ovakav način djelovanja može biti efikasan metod rada kojim ćemo vrlo inovativno uozbiljiti stanje i značajno podići nivo samoorganizacije, dajući mu potrebnu transparentnost u svim vidovima, potrebnu dozu odgovornosti i potrebnu zastupljenost u najširim dimenzijama.

U ime svih nas, naše zajedničke ideje, želje da popravimo stanje sigurnosti u svim lokalnim zajednicama TK, molimo vas da se prijavite i uključite u rad Prve skupštine građanki i građana TK i da aktivno učestvujete u dijelu rasprava kao domaće i međunarodne organizacije, pojedinke/i, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti lokalnih zajednica i Tuzlanskog kantona, struka, prijatelji BiH koji direktno učestvuju u kreiranju sigurne zajednice za sve nas.

Uvažavajući i cijeneći vrijeme svih nas, vođene ozbiljnošću situacije, neophodno je da zajedničkim snagama kreiramo zaključke za hitno krizno djelovanju svih odgovornih na mjestima odlučivanja, nikako ne zapostavljajući odgovornost i ulogu svih nas građanki i građana TK“, kaže se u pismu

Tima za koordinaciju formalnih i neformalnih grupa građanki i građana:

Sabina Mujezinović (Tuzla)

Nerma Šarić (Gradačac)

Larisa Šuša (Gračanica)

Skupština će biti održana od 10 do 13 sati u Plavoj sali BKC-a u Tuzli, a nakon izlaganja koordinatorica, predviđena je rasprava i usvajanje konkretnih zaključaka, sa jasno određenim ciljevima i rokovima.

U nastavku dnevni red Skupštine:

10:00 – 10:10      Otvaranje prve tematske sjednice kratko predstavljanje predsjedavajuće i upoznavanje pravilima i načinom rada i vođenja sjednice

10:10 – 10:15      Usvajanje dnevnog reda

10:15 – 10:25      Sabina Mujezinović opšte stanje sigurnosti na području TK, definisanje potreba i analiza stanja po 5 tačaka sigurnosti:  pravna, fizička, zdravstvena, ekološka i socio-ekonomska

10:25 – 10:35      Larisa Šuša – Uloga građanki i građana u kreiranju sigurnog okruženja na području TK, kratak osvrt rezultati rada, posljedice, definisane potrebe i očekivanja.

10:35 – 10:45       Mira Vilušić- psihološka kolektivna slika stanja na području TK sa specijalnim osvrtom na posljedice postrauma na žene i maloljetnike, očekivanja

10:45 – 10:55       Predstavnica/ik mreže udruženja „Moje pravo“ – stanje sigurnosti ranjivih kategorija potrebe i očekivanja

10:55 – 11:05       Uloga medija u kreiranju sigurnog okruženja

11:05 – 11:15       Larisa Kovačević – uloga NVO sektora u kreiranju sigurnog okruženja

11:15 – 12:20       Rasprava

12:20 – 12:40        Pauza / zasjedanje kolegija formiranje zaključaka

12:40 – 13:00        Čitanje zajednički formiranih zaključaka , izglasavanje , završna riječ predsjedavajuće

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.