Nedjelja, 21 Aprila

U Tuzlanskom kantonu uvodi se novo zanimanje – monter fotonaponskih sistema

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Povodom stvaranja uslova za uvođenje novog zanimanja monter fotonaponskih sistema i edukacije za profesore elektro i građevinske struke koja će se održavati naredna tri dana, danas je ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović posjetio Elektrotehničku školu u Tuzli. Edukaciju za unaprjeđenje vještinja i znanja za planiranje, montiranje i održavanje fotonaponskih sistema organizuje Centar za ekologiju i energiju Tuzla kao partner Ministarstva obrazovanja TK i Caritasa Švicarske.

Prvi, najvažniji korak kako bi se uvelo ovo zanimanje, prema riječima ministra Omerovića, je saradnja sa Pedagoškim zavodom i donošenje novog nastavnog plana i programa za zanimanje monter fotonaponskih sistema.

„Trenutno su u toku formalnopravne procedure za uvođenje ovog zanimanja u Elektrotehničkoj školi u Tuzli ali važan segment u svemu ovom jeste i obuka kadra, naših profesora koji će predavati ovu oblast. Koji će pripremati sve one učenike koji upišu ovo zanimanje i koji će ih pripremati da steknu određena znanja, vještine i kompetencije kako bi mogli na tržištu rada da daju sve ono što je potrebno. Jedan od razloga zbog kojih je ovo zanimanje važno je energetska tranzicija koju BiH mora uraditi“, kazao je ministar Omerović.

Saradnju sa resornim ministarstvom i Pedagoškim zavodom direktorica Centra za energiju i ekologiju Tuzla Džemila Agić apostrofira kao izuzetan primjer. 

„Postoji sinergija između Kantonalnog ministarstva, Pedagoškog zavoda, menadžmenta dvije škole i naših međunarodnih partnera koji samo imaju dobru volju i želju da pomognu Bosni i Hercegovini da uskladimo naš obrazovni sistem i nastavni program u skladu sa evropskim i svjetskim trendovima.“

Centar za ekologiju i energiju Tuzla ovaj projekat provodi u saradnji sa  švicarskim partnerima Fordervein (Švicarsko udruženje za podršku) i Polybau škola/Centar za obuku Uzwil koji i finansiraju ove projekte. Stručna teorijska i praktična obuka organizovana je sa profesorima iz Švicarske.

Direktor Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla Mirnes Avdić naglašava da je urađeno istraživanje koje je pokazalo da ni jedna škola u BiH ne obrazuje ovo zanimanje.

Trodnevna edukacija za profesore elektro i građevinske struke (Foto: Press Vlade TK)

Jedan od partnera u ovom projektu je Mješovita srednja građevinsko geodetska škola čiji direktor Kadrija Ibišević napominje da su oni zaduženi za obrazovanje odraslih.

„Nakon ovih radionica na sljedećem okupljanju mi ćemo organizovati obuku za odrasle, odnosno nezaposlene osobe koje se vode na evidencijama ustanova za zapošljavanje a ujedno i osobe koje su već u radnom odnosu a žele da se prekvalifikuju i da se osposobe za montiranje i pripajanje fotonaponskih panela u mrežu.

Ovom je prilikom istaknuto da će mladi ljudi koji budu zainteresovani za ovo zanimanje imati dobru prespektivu, saopćeno je iz Vlade TK.

Megafon.ba         

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.