Utorak, 23 Jula

U Tuzlanskom kantonu imenovana nova vladajuća većina, SDP-ov premijer Hodžić dao ostavku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: M. Tabaković

Na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, premijer Kadrija Hodžić podnio je ostavku, zajedno sa predsjednikom Skupštine Slađanom Ilićem i njegovom zamjenicom Vedranom Pavlović. Znači to da je SDP izgubio status vladajuće većine.

Prethodno je, podsjetimo, od opozicije zatraženo sazivanej hitne sjednice na kojoj bi se glasalo o smjeni Vlade TK.

Vezani tekst: Skopljak: Smjena Vlade TK je izvjesna, imamo 18 ruku

Samostalni zastupnik Smajo Mandžić i Jasmina Lugavić zastupnica iz Kluba PDA, stranke koja je činila parlamentarnu većinu, također su podržali dnevni red, nakon čega je jasno da su upravo njihovi glasovi prevagnuli u promjeni vlasti u Tuzlanskom kantonu i da su to te dvije ruke o kojima se spekuliralo danima.  

Iz reda hrvatskog naroda zamjenik predsjedavajućeg Skupštine od danas je Boris Krešić iz Demokratske fronte, a za predsjednika Skupštine Tuzlanskog Kantona izabran je Željko Vujović iz reda srpskog naroda, zastupnik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine. Lejla Vuković iz Saveza za bolju budućnost ostaje treći član rukovodstva.

Današnjom sjednicom Skupštine Tuzlanskog kantona, nova parlamentarna većina dobila je priliku da kreira novu vlast, a novog premijera će birati Stranka demokratske akcije.

Premijer Hodžić dao je ostavku iz razloga kako je kazao riječima, što je Vlada izgubila političku podršku.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.