Četvrtak, 20 Juna

Skopljak: Smjena Vlade TK je izvjesna, imamo 18 ruku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U ponedjeljak, 14. februara zakazana je vanredna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj bi se trebalo glasati o smjeni aktuelne Vlade TK.   

Piše: Mediha Tabaković

Razgovori o smjeni aktuelne Vlade Tuzlanskog kantona sa SDP-ovim premijerom Kadrijom Hodžićem, prema našim informacijama, vode se svakodnevno.

Političke turbulencije u TK uslijedile su nakon što je Mirsad Kukić, bivši predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) dospio na američku „crnu listu“. Kukić se povukao sa čela stranke, trenutno je vodi njegova prva saradnica Elzina Pirić, ali vjeruje se kako Kukićev uticaj na PDA čiji je osnivač, time ni za promil nije umanjen.

POZICIJA BEZ KOMENTARA

Predsjednica PDA Elzina Pirić nije komentirala aktuelnu situaciju, samo nam je kratko telefonski kazala da su se iz Pokreta demokratske akcije već oglasili u vezi smjene Vlade i da još uvijek ostaju pri svom mišljenju.

Iz SDP-a nisu odgovorili na naše upite upućene predsjedniku Skupštine TK, Slađanu Iliću.  

Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) TK koja je jedan od glavnih sudionika razgovora o pokretanju smjene aktuelne Vlade, za Megafon je kazao da su pokušali biti konstruktivna opozicija, ali da njihove sugestije nikada nisu bile prihvaćene.

„Vlada Tuzlanskog kantona se više od godinu dana bavi kadroviranjem, nepotizmom, na što smo ukazivali tokom cijele godine. Pokušali smo biti opozicija koja je konstruktivna, ali nisu prihvatili naše sugestije. Priča o borbi protiv korupcije bila je samo magla, jer se radilo sve suprotno od onoga o čemu se govorilo. Stanje Kliničkog centra je najbolji primjer. Jedan od razloga je i loše rukovođenje tokom pandemije. Među prvima smo po broju umrlih, a u takvoj situaciji ministar zdravstva poziva ljekare da ne šalju pozitivne pacijente prema UKC Tuzla.“, kazao je Skopljak.

Vlast u Tuzlanskom kantonu čine Socijaldemokratska partija (SDP) sa osam, Pokret demokratske akcije (PDA) sa šest, Savez za bolju budućnost i Naša stranka sa po dva zastupnika te nezavisni kandidat Smajo Mandžić.

ČIJE SU „DVIJE RUKE“

Opoziciju trenutno čine SDA sa devet, DF sa tri te Socijaldemokrati BiH i Stranka za BiH sa po dva zastupnika u Skupštini TK.

„Potrebnih 18 ruku svakako imamo, a smatramo da će ih biti i više kada se bude raspravljalo o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona. Smjena Vlade je veoma izvjesna“, kazao nam je Skopljak.

Niko još nije želio komentirati čije su „dvije ruke“ koje bi mogle prevagnuti tokom glasanja za smjenu Vlade TK u ponedjeljak i još uvijek je sve na razini spekulacija.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.