Subota, 25 Maja

U TK obilježen Dan maternjeg jezika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Obilježavanje UNESCO-vog međunarodnog Dana maternjeg jezika i ove je godine okupilo relevantne institucije sa područja Tuzlanskog kantona u organizaciji manifestacije pod nazivom „Jezik moj bosanski“.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Pedagoški zavod TK, Odsjek za bosanski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli te tuzlanske gimnazije, upriličili su svečanost na kojoj su dodijeljene nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola čiji su  literarni radovi pobijedili na konkursu o temi „Moje omiljeno djelo iz književnosti Bosne i Hercegovine“.

„Znamo da jezik nije samo sredstvo komunikacije nego je svojevrsni prijenosnik kulture ali čuvar kulture. Nama u Bosni i Hercegovini je on važan i zbog našeg državnog bosanskohercegovačkog identiteta te ćemo kao i prošle godine u svim osnovnim i srednjim školama obilježiti ovaj dan ali evo imamo priliku i da to uradimo i kroz centralnu manifestaciju gdje ćemo nagraditi i učenike koji su postigli najbolje rezultate na literarnom konkursu“, kazao je ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Manifestacija pod nazivom „Jezik moj bosanski“ održana u Tuzli (Foto: Press Vlade TK)

Da je jedno od glavnih uporišta maternjeg, bosanskog jezika, kojim govori najveći broj ljudi u Bosni i Hercegovini, Odsjek za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koji ovih dana obilježava 30 godina postojanja, naglasio je ovom prilikom voditelj Odsjeka dr.sc. Sead Nazibegović.

„Mi smo svjesni važnosti maternjeg jezika, da se sami moramo boriti za vlastiti maternji jezik a Odsjek za bosanski jezik i književnost daje punu podršku svim tim aktivnostima. Nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti ovu tradiciju kako bismo svoj jezik i svoju književnost mogli nazivati pravim imenom, bez obzira na  silne uticaje koji dolaze sa svih strana“, kazao je profesor Nazibegović.

Jedna od nagrađenih je i učenica JU Behram-begova medresa Tuzla Emina Đerzić iz Zavidovića koja je prisutnim pročitala svoj esej o djelu Derviš i smrt Meše Selimovića pod nazivom „Staza između straha i nemira, čovjeka i derviša“.

Učenica 6. razreda JU OŠ „Hasan Kikić“ u Gradačcu Inna Duraković članica je literarne sekcije a prethodnih je godina učestvovala u školi i u okviru „Kikićevih susreta“ na radionicama kreativnog pisanja.

„Ovo je moja prva velika nagrada. U svom radu predstavila sam svoju najdražu knjigu Ježeva kućica koja me je uvela u svijet književnosti i zbog koje sam zavoljela i čitanje i pisanje, kazala je jedna od najmlađih današnjih dobitnica nagrade“, saopćeno je nakon svečanosti.

Megafon.ba

 

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.