Četvrtak, 13 Juna

U posjeti najstarijim članovima Medžlisa Tuzla

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

U okviru mevludske manifestacije “Stazama Poslanika islama“ glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović je u pratnji tuzlanskih imama posjetio nekoliko džematlija koji su među najstarijim na području Medžlisa Tuzla.

U džematu Tušanj hafiz Huskanović je zajedno sa imamom mr. Ramiz-ef. Bajićem posjetio džematliju Bećira Kavačevića. Bećir je u nekoliko mandata bio član džematskog odbora. Aktivno je učestvovao u izgradnji džamije Tušanj sa svojim prilozima, ali je i dao doprinos radom i umijećem. Rado se odazivao na sve akcije koje su organizirane u džematu.

(Izvor: Medžlis IZ Tuzla)

O svemu tome i drugim temama bilo je govora tokom ove posjete koja je protekla u lijepom razgovoru i prisjećanju na Bećirov dolazak 60-tih u džemat Tušanj. Glavni imam hafiz Huskanović mu se zahvalio na hizmetu i doprinosu džematu, a u znak pažnje i zahvale uručena mu je i prigodna hedija.

Druga posjeta je upriličena u džematu Dobrnja. U pratnji imama džemata Dobrnja mr. Ibrahim-ef. Softića, glavni imam Huskanović posjetio je istaknutog džematliju hadži Sadika Selimovića.

Hadži Sadik (r. 1938.) je džematlija koji je svojim radom dao veliki doprinos džematu i Islamskoj zajednici. Sin je nekadašnjeg dobrnjskog imama Hasan-ef. Selimovića. Jedan mandat obavljao je dužnost mutevelije i mujezina džemata Dobrnja. Redovno je dolazio na vaktove i mujezinio u džamiji. Svojim radom i islamskim ponašanjem može biti primjer kako se čestito živi u vjeri. Svoje penzionerske dane provodi sa svojim hanumama, okružen pažnjom bližnjih.

U džematu Pasci upriličena je treća posjeta gdje je glavni imam sa imamom Benjamin-ef. Smajlovićem posjetio Hamzaliju Mujabašića. Osamdesetdvogodišnji Hamzalija je aktivni član džemata od svog prvog zaposlenja koje bilo 1963. godine. U proteklom periodu bio je član džematskog odbora u više saziva. Učesnik mnogobrojnih akcija i hajrata koji su doprinijeli rastu i razvoju džemata Pasci.

(Izvor: Medžlis IZ Tuzla)

Hafiz Huskanović je evocirao sjećanja s domaćinima ovih susreta, ali i iskorsitio priliku da im se zahvali na svemu što su učinili za naše džemate i zajednicu, ističući da su svojim zalaganjem i trudom dali značajan doprinos ali i primjer koji možemo slijediti na polju brige o džematu i činjenja dobro za isti. Ovim povodom džematlijama su uručene i prigodne hedije.

Svake godine, Medžlis Tuzla u okviru mevlduske manifestacije realizuje posjete najstarijim članovima s ciljem ukazaivanja pažnje i odavanje priznanja zaslužnim dugogodišnjim članovima Islamske zajednice i hizmećarima džemata.

(Izvor: Medžlis Islamske zajednice Tuzla)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.