Nedjelja, 21 Aprila

U Planu vakcinacije u FBiH prioritet su i „osobe zaposlene u nekim značajnijim javnim službama“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kažu “zatrpani su upitima pa ne stižu brzo da odgovore” da li je tačno da se trenutno vrši masovna vakcinacija zaposlenih u javnim službama, a iz Zavoda za javno zdravstvo KS, koje je odgovornije za ovo pitanje posebno jer se informacija odnosi na institucije sa sjedištem u Sarajevu, odgovor je također „na čekanju“.

Autor: N.Š.K.

U Federaciju Bosne i Hercegovine je do 22. juna 2021. godine stiglo 280.907 doza vakcina protiv COVID-19. Informacija je objavljena nakon sjednice Vlade FBiH (24. juna). Ni iz nadležnih institucija ne spore da je količina nabavljenih, prije svega doniranih vakcina, nedostatna za značajniji učinak imunizacije stanovništva. Česte zastoje u procesu vakcinacije obrazlažu od slučaja do slučaja.  

Značajniji i manje značajni građani

Građani BiH, odnosno, Federacije BiH hrle u Srbiju jer tamo mogu da se vakcinišu iako doprinose za zdravstvo plaćaju u svojoj državi, a i zbog toga što nemaju povjerenje u domaće zdravstvo i zvaničnike čija je dužnost da vakcine nabave. Pitaju se, također, gdje je i to malo vakcina koje smo dobili u FBiH, jer ne postoji zvaničan i javnosti dostupan registar broja i strukture vakcinisanih.

Opći je utisak da je broj vakcinisanih u javno organiziranim punktovima mnogo manji u odnosu na broj pristiglih vakcina.

Pokušaj provjere tačnosti informacije kojom raspolaže Megafon, da se među prvima vakcinišu „osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama“, tačnije u jednoj od Agencija čiji uposlenici nisu zdravstveni radnici, pretvorio se u igru gluhih telefona sa nadležnim institucijama.

U federalnom Zavodu za javno zdravstvo koji raspoređuje vakcine kantonalnim zavodima kažu zatrpani su upitima pa ne stižu brzo da odgovore, a iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u čijoj je nadležnosti vakcinisanje osoba pomenute Agencije, odgovor je također „na čekanju“.

Plan vakcinacije u Federaciji Bosne i Hercegovine postoji. Prezentiran je 15. januara, ali ne i dostupan javnosti jer je prema saznanjima Megafona, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić „procijenio“ da je riječ o „stručnom dokumentu“ koji treba da bude dostupan samo Vladi FBiH i nadležnim službama.

Na osnovu tog dokumenta nadležni u kantonima u Federaciji dobili su zadatak da sačine svoje planove vakcinacije.

Kada se ministar Mandić javno, među prvima vakcinisao, javnost je osudila njegov čin ali je ministar, sudeći prema ponašanju pred kamerama, taj čin smatrao posve opravdanim. I niko nije otvarao pitanje stvarnog osnova po kojem je vakcinisan. A vakcinisan je kao prioritetna kategorija iz Plana vakcinacije za FBiH, čiji je bio kreator i potpisnik.

Vakciniši se i šuti

Dok čekamo odgovore od zvaničnih institucija, podsjetimo da je, kada je Plan vakcinacije prezentiran 15. januara 2021. godine, tadašnji direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar (LINK), pobrajajući prioritetne kategorije koje će biti vakcinisane po Planu vakcinacije, kazao da će to biti i „osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama“.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.