Petak, 14 Juna

U opciji za nabavku vakcina za FBiH i novi dobavljači, do 16 sati rok da dostave dokumentaciju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Sastanak Ad hoc tima Vlade Federacije BiH za nabavku vakcina, kojem je prisustvovao i premijer Fadil Novalić, okončan je a prema usvojenom zaključku, dva odabrana dobavljača, MGM Farm Kakanj i KrajinaGroup, ali i dobavljači koji su u međuvremenu poslali svoje ponude, imaju rok sutra do 16 sati da pošalju svu dokumentaciju Zavodu.

Hitni sastanak sazvan je nakon problema koji su se pojavili tokom vikenda s odabranim dobavljačima, odnosno zbog činjenice da federalni Zavod za javno zdravstvo još uvijek nije potpisao ugovore o nabavci vakcina sa njima.

U kabinetu premijera Novalića Feni je potvrđeno je da su danas po hitnom postupku potpisana sva pisma namjere dobavljačima, njih ukupno 11, a na osnovu dopisa Zavoda za javno zdravstvo kome dobavljači i dostavljaju svoje ponude.

Naime, tokom vikenda su se nakon informacija da MGM Farm Kakanj i KrajinaGroup ne mogu ispoštovati svoje ponude za nabavku vakcina jer su izloženi medijskim i političkim pritiscima, Zavodu javili novi ponuđači: Bosnalijek, Oktal Pharm i Medimpex, koji su se obavezali da će do sutra, uz MGM Farm Kakanj, KrajinaGroup i Tuzla Farm, dostaviti potrebnu dokumentaciju.

“Ta dva dobavljača su tražili 48 sati da pripreme dokumentaciju, ali mi nemamo toliko vremena. Jedan ljudski život je vrjedniji od svega i mi nikome nećemo dozvoliti da se igra s tim, a pogotovo ne da odgovornost za svoj nerad prebacuju na nas. Vlada Federacije jeste napravila grešku očekujući da ćemo dobiti vakcine preko COVAX-a. Od toga, za sad, očito nema ništa i cijela Evropa se suočila s ozbiljnim problemom. Ali, oni neka to rješavaju, mi ćemo uraditi sve što možemo da građani Federacije što prije dobiju vakcine. I radimo, zajedno, sve po tom pitanju. Siguran sam da ćemo naći rješenje vrlo brzo”, kazao je Novalić.

Nakon sastanka Ad hoc tima, sinoć je održana hitna telefonska sjednica Vlade Federacije na kojoj su ministri primili k znanju Informaciju da je premijer, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH, uputio pisma namjere za nabavku vakcina protiv koronavirusa.

Pisma su upućena kompanijama Bosnalijek d.d. Sarajevo (Sputnik V i Astra Zeneca), Medimpex d.o.o. Sarajevo (Astra Zeneca i Sputnik V), Oktal pharma d.o.o. Sarajevo (“Johnson&Johnson“, Astra Zeneca i Sputnik V) i Tuzla Farm d.o.o. (Astra Zeneca i Sputnik V).

Vlada FBiH ovlastila je premijera da, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo, uputi i druga pisma namjere za koja Zavod smatra da je potrebno uputiti za nabavku vakcina.

(Izvor: FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.