Subota, 22 Juna

U institucijama BiH nastavili sa praksom masovnog napredovanja državnih službenika internim konkursima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U postupku 34 interna premještaja, samo u Sekretarijatu VSTV-a BiH aktuelno šest pozicija; Javni revizori ranije upozorili na mogućnost zloupotrebe zakonske procedure po kojoj službenici mogu da napreduju internim konkursima za premještaj na bolju poziciju

Autor: N.Š.K.

Fenomen „dvostrukog zapošljavanja“ državnih službenika kroz interne konkurse, svojevremeno su razotkrili javni revizori i upozorili Agenciju za državnu službu Bosne i Hercegovine na zloupotrebe zakonitog postupka za napredovanje službenika i dodatna opterećenja Budžeta BiH koja takva zapošljavanja proizvode.

VEZANI TEKST: Revizori u Institucijama BiH otkrili „rezervni sastav službenika“   

Upozorili su da se u nekim slučajevima, internim premještajem službenika, a zbog popunjavanja njihovih ranijih radnih mjesta, aktivira institut „rezervne liste“ pa se uz svakog interno premještenog na njegovo ranije radno mjesto zapošljava još jedna osoba.

Interni premještaji su jedan od zakonitih načina unapređenja javnih službenika. Međutim, kako su u pitanju javnosti nedostupni podaci o kriterijima, javni revizori bavili su se ovom pojavom te otkrili da se premještaju i tek zaposlene osobe koje ne ispunjavaju uvjet da prethodno moraju provesti određeno vrijeme na prvobitnom radnom mjestu, a kako bi bili ocijenjeni i ispunili potrebne kriterije za napredovanje.

VEZANI TEKST: Kako je državna administracija „poskupila“ za 10,4 miliona KM

U nekim slučajevima su osobe primljene na jedno radno mjesto, da bi ubrzo nakon toga bio raspisan interni konkurs za njihovo premještanje na bolju poziciju. U tom slučaju, otvara se potreba popunjavanja njihovog prvobitnog radnog mjesta. Potom se poseže za rezervnom listom kandidata i na upražnjeno mjesto interno premještenog bude zaposlen drugorangirani kandidat na ranijem javnom konkursu. Na taj način se, dakle, u institucijama umjesto jedne zaposle dvije osobe.

U Institucijama Bosne i Hercegovine u postupku je zapošljavanje na 34 pozicije internim konkursima. Riječ je, dakle, o internoj proceduri u koju javnost nema uvida.

Najnoviji ovakav konkurs raspisan je za šest pozicija u Sekretarijatu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine.

Konkursi su zatvoreni ali procedure još nisu okončane i za još 28 radnih mjesta, po četiri u Ministarstvu pravde BiH te po tri u Ministarstvu sigurnosti BiH, Konkurencijskom vijeću BiH, Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, Uredu za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH te Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

U Agenciji za sigurnost hrane BiH dva će državna službenika napredovati internim konkursom.

Po jedan državni službenik bit će interno premješten u Ministarstvu vanjskih poslova, Graničnoj policiji, Agenciji za policijsku podršku, Službi za zajedničke poslove institucija BiH, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, Službi za poslove sa strancima i Uredu za harmonizaciju i kordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.