Nedjelja, 21 Aprila

U FBiH porastao broj oboljelih od Covid -19 nakon Kurban-bajrama

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Procentualno je u FBiH broj zaraženih koronavirusom po danu porastao u augustu, a u bh. entitetu RS u istom periodu je neznatno smanjen

Autori: N.K. i M.V.

Ukupan broj zaraženih virusom Covid -19 u Federaciji Bosne i Hercegovine, u julu je bio 4.697 osoba. Prosjek dnevno novozaraženih je, dakle, 151 osoba.

U istom je periodu u bh. entitetu Republika Srpska bilo 2.570 zaraženih osoba, i prosjek dnevno novootkrivenih slučajeva zaraze bio je 83 osobe.

Rekordan broj 31.jula, ali uglavnom u FBiH

Krajem jula epidemiološka situacija u cijeloj BiH je naglo pogoršana pa je 31. jula zabilježen najveći broj zaraženih od početka pandemije, čak 434 osobe. Od toga je najveći broj bio u FBiH -309, dok je u RS-u bilo 123 novozaraženih osoba.

Tog dana bio je prvi dan Kurban – bajrama a ovaj vjerski praznik specifičan je i po tome što se mnogo ranije vrše pripreme za obred žrtvovanja kurbana a i bh. dijaspora je mnogo prije Bajrama doputovala u Bosnu i Hercegovinu u posjetu rodbini.

S obzirom na to da epidemilozi kažu da se prvi simptomi virusa Covid- 19 mogu pojaviti i četiri dana nakon zaraze, a najčešće oko sedam dana, ukoliko analiziramo podatke o novozaraženima u FBiH i RS-u od 4. augusta do danas (17. augusta), ukupan broj zaraženih u tom periodu u FBiH je 2.473 a u RS-u 1.128 osoba.

Dolazimo tako do podatka da je dnevno obolijevalo u FBiH 177 osoba a u istom periodu u RS-u 81 osoba.  

Znači to da je u FBiH, u augustu, povećan broj zaraženih za 26 osoba na dnevnoj osnovi, dok je u RS-u došlo do blagog pada sa 83 na 81 oboljele osobe po danu.

Uzmemo li u obzir činjenicu da su u broj zaraženih u FBiH uračunati i slučajevi u kantonima gdje živi većinom hrvatsko stanovništvo, moglo bi se reći da je rast novozaraženih u FBiH nakon Kurban -bajrama još drastičniji.

Skoro identična situacija dogodila se u maju u bh. entitetu RS, nakon Vaskrsa, kada su tamošnji odgovorni iz institucija pozvali građane na strožije poštivanje mjera prevencije upravo zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom u tom periodu.

VEZANI TEKST:  COVID -19: U RS-u od Vaskrsa dvostruko više oboljelih u odnosu na Federaciju (LINK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.