Utorak, 23 Jula

COVID-19: U RS-u od Vaskrsa dvostruko više oboljelih u odnosu na Federaciju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autorica: Maida Varga

Posljednji podaci o novozaraženim virusom COVID-19 u bh. entitetu Republika Srpska pokazuju značajan rast oboljelih. Republički štab za vanredne situacije je na jučerašnjoj sjednici naložio Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS-a da uradi stručnu analizu razloga zbog čega je došlo do povećanja broja novozaraženih osoba u posljednjih nekoliko dana.

Kršenje propisanih mjera prevencije

Postoje sumnje da je u pitanju nepoštovanje propisanih mjera prevencije u vrijeme vaskršnjih praznika. Takvom razmišljanju doprinosi i činjenica da se naglo povećanje broja novozaraženih dešava desetak dana nakon Vaskrsa, što se poklapa sa okvirnim periodom inkubacije koronavirusa. S obzirom na to da brojni zaraženi imaju izrazito blage simptome, može se pretpostaviti da su oni u tom periodu mogli zaraziti određeni broj osoba s kojima su bili u neposrednom kontaktu, te da bi se taj trend povećanja broja novozaraženih mogao nastaviti.

Podaci od 19. aprila 2020. godine (Vaskrs) pokazuju da je ukupan broj zaraženih osoba od koronavirusa u FBIH iznosio 729, dok je u RS istog dana iznosio 534.

Ukupan broj zaraženih 4. maja 2020. godine u FBiH iznosio je 942, dok u RS-u istog dana bio 964.

Posmatrajući period od 19. aprila do 4. maja, povećanje ukupnog broja zaraženih u FBiH iznosi 215, dok je u RS 436. Dakle, rast broja novozaraženih u navedenom periodu je dvostruko veći u RS-u nego u Federaciji BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.