Petak, 14 Juna

U BiH stigao i britanski soj koronavirusa: Od vakcina do sada stigle dvije hiljade doza za bh. entitet RS

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Kriznog štaba FBiH su nakon današnje sjednice saopćili da je na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu detektovan prvi slučaj zaraze britanskim sojem koronavirusa. Potvrdio je to šef laboratorije Veterinarskog fakulteta, profesor Teufik Goletić. Na pitanja članovima Kriznog štaba FBiH o vakcinama, ponovljeno je da je nabavka vakcina u domenu države.

Autor: Megafon.ba

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine, Goran Čerkez, kazao je današnjoj konferenciji za medije nakon sjednice Štaba da je FBiH platila nabavku putem COVAX-a i da se krenulo u direktnu nabavku te da svi rade na tome da vakcine dođu što prije zbog svih stanovnika BiH.

„Nabavka vakcina je u domenu države“, jedina je informacija koju je Čekez rekao o nabavci vakcina.

Uprkos tome što se svjetsko stanovništvo uveliko vakciniše protiv koronavirusa te uprkos novim okolnostima, otkriću zaraze britanskim sojem virusa i u Bosni i Hercegovini.

Obećana direktna nabavka

Podsjetimo da je Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine još 21. januara kazao da se zbog kašnjenja isporuke vakcina kroz sistem COVAX, Bosna i Hercegovina odlučila na pokretanje direktne nabavke vakcine od Pfizera, vakcine koja treba da dođe kroz sistem COVAX, ali i direktnu nabavku vakcina proizvođača iz Rusije i Kine.

Tegeltija je to kazao nakon sastanka sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, te entitetskim ministrima zdravstva, Vjekoslavom Mandićem i Alenom Šeranićem. Tema sastanka bila je upravo nabavka vakcine protiv koronavirusa.

Podsjetio je kako je BiH dogovorila potrebne vakcine kroz sistem COVAX, a radi se od 1.230.000 doza vakcina, čiji je cjelokupan iznos novca uplaćen, no isporuke još uvijek nema.

Tegeltija je potom, 3. februara nakon sjednice Vijeća ministara u Sarajevu, izjavio da se ne osjeća odgovornim zbog kašnjenja vakcina.

Naveo je da su ukupni zahtjevi entiteta i Brčko distrikta putem direktne pogodbe 650 hiljada vakcina, te ponovio da je više od 2 miliona vakcina ugovoreno i plaćeno kroz sistem COVAX.

Podsjetimo i da je Tegeltija tada najavio da će u prvoj polovini februara stići 27 hiljada Pfizerovih vakcina i do kraja februara blizu 250 hiljada AstraZeneca vakcina.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine odobrila je jučer (8. februara) rusku vakcinu „Sputnik V“ za imunizaciju protiv virusa korona.

Iz Agencije je saopćeno da je nakon izvršene provjere kvaliteta vakcine „Gam-COVID-Vac “utvrđeno da ispitani uzorak vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara.

Počinje imunizacija u RS-u

„S obzirom na navedeno stekli su se uslovi da se pokrene proces imunizacije stanovništva ovom vakcinom“, navedeno je u saopćenju Agencije.

Vakcine su iz Rusije na Aerodrom u Sarajevo stigle 1. februara a naručilo ih je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske za imunizaciju hiljadu osoba.

Za sada su to prve i jedine vakcine protiv koronavirusa koje su stigle u Bosnu i Hercegovinu.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.