Četvrtak, 13 Juna

U BiH nema umrlih od zaraze virusom Covid-19 ili ih niko ne evidentira?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Početkom radne sedmice nakon novogodišnjeg praznika, nisu isključene alarmantne statistike o zaraženima virusom Covid -19 jer su segmenti zdravstva koji evidentiraju epidemiološku situaciju u cijeloj BiH, po svemu sudeći, nakon novogodišnje noći još uvijek na odmoru.   

Autor: Megafon.ba

Podaci sa web stranice Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (ZZJZ FBiH) ažurirani su jučer (2. januara) i prema njihovoj evidenciji u protekla 24 sata (do 12 sati) prijavljeni su rezultati testiranja 396 uzoraka, od kojih je 140 pozitivno na COVID-19. Kako navode, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH nisu prijavljeni novi smrtni ishodi.

EFIKASNO ZDRAVSTVO OD PONEDJELJKA

Na stranici Instituta za javno zdravstvo Republike Srspke, posljednji podaci su od 1. januara, međutim, riječ je o statistikama prikupljenim do 31. decembra 2020. godine. Prema tim podacima, od 671 testirana uzorka virus je potvrđen kod 153 osobe a Institutu je prijavljeno 10 smrtnih ishoda.

Na portalu Federalnog ministarstva zdravstva, covid-19.ba , posebno pokrenutoj digitalnoj platformi za izvještavanje o epidemiološkoj situaciji, statistike za 3. januar (do 10 sati) pokazuju 26 negativnih testova i 0 pozitivnih.

Federalna uprava civilne zaštite u svojim dnevnim izvještajima navodi da je od 2. do 3. januara u 10 sati, u Federaciji ukupno novozaraženih 161 osoba.

Nema evidencije o smrtnim ishodima.

Ministartvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je od početka pandemije pokrenulo aplikaciju koja izvještava o dnevnim i ukupnim podacima o epidemiološkoj slici u cijeloj BiH.

Na njihovoj evidenciji posljednji ažurirani podaci su od 1. januara, prikupljeni do 12 sati.

Podaci o novozaraženima virusom Covid-19 redovno su s početkom radne sedmice viši od prosjeka, ali se pokazalo da je razlog tome rezimiranje i rezultata testiranja tokom vikenda.

S prvim radnim danom nakon novogodišnjeg praznika, nisu isključene alarmantne statistike o epidemiološkoj situaciji jer su segmenti zdravstva koji evidentiraju podatke u cijeloj BiH, po svemu sudeći, iskoristili vikend nakon novogodišnjeg slavlja da odmore.    

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.