Petak, 14 Juna

U bh. entitetu RS, ove godine skromnije obilježavanje 9. januara, neustavnog praznika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio Zakon o Danu RS, kojim se 9. januar u ovom bh. entitetu obilježava kao dan entiteta, i prošle je godine taj datum obilježen svečanim defileom u centru Banja Luke i drugim događajima kojima su prisustvovali domaći i međunarodni zvaničnici.

Nisu odustali od svečane parade

Da u ovom entitetu, upkos odluci Ustavnog suda i epidemiološkoj situaciji, ne odustaju od javnog obilježavanja 9. januara, govori i činjenica da su oformili Odbor za proslavu Dana Republike Srpske.

Formirana je i Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave te usvojen preliminarni prijedlog Programa proslave koji obuhvata svečanu akademiju i svečani defile na Trgu Krajine.

Krajem novembra 2020. godine, na prvoj sjednici Odbora kojom je predsjedavala entitetska predsjednica Željka Cvijanović, odlučeno je da zbog aktuelne epidemiološke situacije u RS-u ove godine neće biti organizovani tradicionalni prijemi kod predsjednice te događaji koji podrazumijevaju okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru.

Na zvaničnoj stranici Ureda predsjednice RS-a saopćeno je da će „termin održavanja svečanog defilea biti naknadano određen zbog aktuelne epidemiološke situacije“.

Kako je saopćeno, „u svim gradovima i općinama Republike Srpske, kao i u Brčko Distriktu, 9. januar biće obilježen na primjeren način, u skladu sa njihovim mogućnostima, te preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske“.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.