Nedjelja, 21 Aprila

U bh. entitetu RS masovno uče ruski jezik, projekat se realizira i u FBiH, u Sarajevu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pod sloganom „Ruski za sve“ u okviru projekta „Promocija ruskog jezika u Republici Srpskoj“ omasovljeno otvaranje centara za učenje ruskog jezika. Jedan od centara djeluje i u FBiH, na Skenderiji u Sarajevu.

Autor: N.Š.K.

Kada je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tokom posjete Bosni i Hercegovini, u Istočnom Sarajevu razgovarao sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom (SNSD), a kako je zvanično saopćeno na web sajtu MVP Ruske Federacije, posebno je zadovoljstvo izrazio zbog ekonomske i saradnje na polju obrazovanja.

Pohvalio je poslovanje Zarubežnjefta, Sberbank i Gazproma na području entiteta a u oblasti obrazovanja iskazao je zadovoljstvo što raste broj centara koji nude kurseve ruskog jezika.

PROJEKAT SE REALIZIRA I U SARAJEVU

U bh. entitetu Republika Srpska je, kazao je Lavrov, porastao broj centara za učenje ruskog jezika.

Kroz projekat  Srpsko – rusko prijateljstvo- bratstvo, pokrenut je poseban projekat „Promocija ruskog jezika u Republici Srpskoj“, koji realiziraju Ambasada Rusije u BiH, Ruski kulturni centar „Ruski mir“, Odsjek za ruski, srpski jezik i književnost Univerziteta Banja Luka te studentske organizacije.

Pod sloganom „ruski za sve“ već djeluju centri za učenje ruskog jezika u Banja Luci, Prijedoru, Bijeljini, Istočnom Sarajevu a do kraja godine planirani su slični centri u Doboju, Brčkom i još nekim općinama u RS-u.

Banja Luka prema najavama dobiva prvi certificirani testni centar za ruski jezik u BiH. Projekat se realizira u saradnji sa Sankt Peterburškim Univerzitetom i Ambasadom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Jedan od centara „Ruski za sve“ djeluje i u Sarajevu, tačnije na Skenderiji, a kako je navedeno na zvaničnoj stranici Centra, pokrenut je u saradnji sa Ambasadom Rusije.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.