Ponedjeljak, 22 Aprila

U Beogradu pamet u glavu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sutra u Beogradu pamet u glavu

 

 

 

 

Piše: Nermina Šunj Kušljugić

Dvodnevna posjeta turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) u Srbiji je s razlogom prvorazredni događaj. Mediji s iznimnom pažnjom prenose svaki njegov korak, rečenicu razmijenjenu sa domaćinom, srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Važnost ovog događaja mogla bi se opisati jednim od vrlo znakovitih naslova u tamošnjim medijima objavljenim neposredno po Erdoanovom dolasku, „Erdogan sleteo u Beograd: „doletele“ i važne investicije“.

A šta mi čekamo?

Tokom boravka turske delegacije u Srbiji bit će otvoreno pet fabrika, ozvaničen početak izgradnje Autoputa Sarajevo – Beograd te položen kamen temeljac za još jednu fabriku.

U Beogradu će boraviti i 200 turskih privrednika, potencijalnih investitora.

Neki će reći da su Srbijanci sretni, ali nema to veze sa srećom. Ovaj je događaj najilustrativniji pokazatelj promjena na Balkanu koje postaju trend. I nema tu velike filozofije, matricu su uspostavile velike svjetske države koje odlučuju i o kojima se priča. Tako što su ulagale u ekonomsku snagu a onda je sve drugo proizišlo iz te snage.

Bosna i Hercegovina je nakon rata građena po obrnutoj matrici, snaga politike građena je na nemoći, na rasturenoj privredi i s vojskom nezaposlenih, gladnih, nesigurnih građana ali neophodnih sljedbenika za osiguranje mandata i moći, koji su toliko osiromašeni i raspamećeni da zauzvrat ne traže mnogo.  

Sutra će u Beogradu boraviti i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić (DF), Šefik Džaferović (SDA) i Milorad Dodik (SNSD). Logično je da budu tamo jer simbolično, polaganjem kamena temeljca u Sremskoj Rači, mada su pripremni radovi već počeli, sutra počinje jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u regionu. Uz pomoć Turske počinje izgradnja autoputa koji će spojiti Beograd i Sarajevo u saobraćajnom ali, što je mnogo značajnije, u ekonomskom smislu.

O čemu mi pričamo uoči sutrašnjeg sastanka?

Nadamo se da će Vučić ili Erdoan nešto „šanuti“ nekome i da će se u BiH preko noći nešto promijeniti, formirati napokon državna vlast?!

Na desetine se teorija raspreda o rezultatima sutrašnjeg trilateralnog sastanka u Beogradu i svaka dabome ima veze sa nama. I to je ta ilustracija „nas“ i dna po kojem hodamo i od kojeg nikako da odlijepimo tabane. I nikako da shvatimo koliko smo „mali“ i „nevažni“ i da se nakon sutrašnjeg sastanka, osim važne vijesti o autoputu, u političkom smislu  neće dogoditi ništa.

BiH i dalje neće imati vlast na državnom nivou, ne zato što to Erdoan ili Vučić ne žele, već zato jer je politički naivno vjerovati i diplomatski nepristojno očekivati da se sutra bilo ko uopće bavi „nama“. Jedini važan događaj za BiH bit će početak priče o koristi koju Bosni i Hercegovini donosi autoput i u fazi izgradnje, poslovima za brojne građevinare, egzistenciji za brojne porodice spremne da trbuhom za kruhom bježe iz BiH. I važno je da u Beogradu budu trojica naših „predsjednika“ i da lično upiju utiske koje ostavlja takav ekonomski grandiozan događaj.

Sutra će Beograd biti mjesto u kojem se govori o milijardama eura investicija, mjesto na kojem zajedno čaše u vis dižu politički i ideološki raznolike energije, koje poštuju „svoje“ i ne odustaju od svog puta, ali koji s drugima pronalaze zajedničke ciljeve. Ekonomija će biti u prvom planu.

Dolazak Erdoana i delegacije u Srbiju planiran je u tančine, protokol doveden do perfekcije i naravno da će prisustvo članova Predsjedništva BiH u društvu Erdoana i Vučića značiti i određene kontakte, ali bit će to kratki, protokolarni, kurtoazni susreti.

Samo gosti

Sutra su u Beogradu domaćini Vučić i Srbija, glavni gost je Erdoan koji donosi milijarde srbijanskoj privredi i dovodi svoje privrednike i kaže im ulažite još, slobodno, ja vam kažem. Naša trojica, koliko god se nadali važnijoj ulozi, a s njima i naša „raja“ koja konformistički čeka „nešto sa strane“, bit će samo gosti koji imaju poštovati protokol i naučiti štogod o važnosti ekonomskog razvoja i političke snage koju snažne ekonomije nose.

Ili, recimo, mogu se zapitati kako to da se, uprkos tome što je Turska „prijateljskija“ prema BiH nego Srbiji, kamen temeljac za autoput polaže u Srbiji, a ne u BiH?

 Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.