Subota, 22 Juna

Tuzla 25. maj: Masakr na Kapiji, zločin bez kazne

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Agresorska granata s Ozrena je po naredbi generala Vojske RS Novaka Đukića, na današnji dan prije 24 godine imala jedini cilj, ugasiti život na tuzlanskoj Kapiji. Detonacija se oglasila u 20 sati i 55 minuta kada je šetalište bilo puno tuzlanske mladosti. Granata je ubila 71 mladu osobu, a više od 200 ih je povrijeđeno. Najmlađa žrtva masakra bio je dvoipogodišnji dječak Sandro Kalesić.

Tužno sjećanje na žrtve

Ovaj ratni zločin bit će zabilježen u historiji kao jedan od najstravičnijih zločina koji je agresor počinio u Bosni i Hercegovini, a uprkos tome Đukić danas živi kao slobodan čovjek. Sud BiH ga je osudio na 20 godina zatvora, ali je prije izvršenja kazne pobjegao u Srbiju.

Članovi porodica ubijenih, brojni Tuzlaci i građani iz drugih krajeva BiH ali i Srbije, jutros su položili cvijeće i vijence u Aleji mladosti na Slanoj Banji, a potom je održana komemoracija i polaženo cvijeće i vijenci na Kapiji.

Večeras u 20 sati i 55 minuta oglasit će se i sirene u znak sjećanja na trenutak kada je 25. maja 1995. godine ispaljena granata sa položaja Vojske RS-a i u centru Tuzle pokosila tuzlansku mladost.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.