Četvrtak, 13 Juna

Trifković uoči Škole drugačijih sjećanja: Traganje za istinom i pomirenjem kroz sučeljavanje različitih mišljenja o ratu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dvadeset i pet mladih iz cijele Bosne i Hercegovine sudjelovat će od 18. do 22. augusta u Školi drugačijih sjećanja u Istočnoj Bosni – Gornjem Podrinju. Bit će to peta po redu edukativna radionica koju realizira Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR) u saradnji sa mirovnom aktivistkinjom Mirjanom Trifković. Program, čija je misija suočavanje s prošlošću i izgradnja mira, podržava Američka ambasada u BiH.

Autor: Nermina Šunj – Kušljugić

Mirjana Trifković, mirovna aktivistkinja koja u saradnji sa YIHR okuplja i inicira razgovore među mladima iz cijele Bosne i Hercegovine, govorila je za Megafon o pripremama za ovogodišnju Školu drugačijih sjećanja u Istočnoj Bosni – Gornjem Podrinju iz koje su, prema njenom dosadašnjem iskustvu, već proistekle brojne dobre inicijative u pravcu suočavanja s prošlošću u Bosni i Hercegovini.

„Škola drugačijih sjećanja nastala je kao inicijativa nekoliko mirovnih aktivista u Inicijativi i mene da u Istočnoj Bosni-Gornjem Podrinju organizujemo i realizujemo program koji bi bio drugačijih od ostalih, a koji se bave pomirenjem, suočavanjem sa prošlošću i izgradnjom mira.

Razbijanje mitova i predrasuda kroz razgovore

Škola drugačijih sjećanja je program baziran na studijskim posjetama čiji je cilj razmjena iskustava lokalne zajednice, aktivista/kinja za ljudska prava, predstavnika/ca vjerskih zajednica, historičara/ki, žrtava i svjedoka/inja o procesu pomirenja i suočavanja sa prošlošću.

Škola obuhvata posjete mjestima stradanja i ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine, povezujući iskustva zajednica sa šireg područja jedne regije.

Moj angažman u okviru programa se upravo zasniva na radu sa mladim ljudima, koji uključuje komunikaciju sa mladima različitih navika, uvjerenja i ukazivanja da učešće na Školi sa pripadnicima sva tri konstitutivna naroda ne bi predstavljalo korak ka nacionalnoj izdaji kako većina smatra, već upravo suprotno, da se radi o ljudima sa širokim pogledom na svijet za razliku od onih koji se stalo ističu.

Izgradnja mira kroz razgovore: Prošlogodišnje okupljanje mladih u Školi drugačijih sjećanja (Foto: YIHR)

Zajedno sa tim mladim ljudima pokušavam da ukažem na to da kada po strani ostave sve istorijske istine, kolektivne traume iz prošlosti, “nacionalne interese” te mitove i stereotipe o sebi i drugima s kojima nas, od porodice, preko školskog programa do medija, od malih nogu brižljivo filuju – u Bosni i Hercegovini ćete, u svakom njenom kutku i sokaku, moći upoznati ljude koji su od ponašanja, preko kulture do načina razmišljanja, po svemu slični vama, i s kojima ćete moći prijateljski popričati i doći do zaključka da samo zajednički trebamo tragati za istinom i pri tom ne trebamo zanemariti najvažnije ljudske vrijednosti“.

Upravo je to cilj Škole, kazala je Trifković, da mladima pruži informacije iz prve ruke o tome šta se dešavalo na tom području, pa da tokom refleksija razgovaraju o tome i pokušaju shvatiti da rat nikome ništa dobro nije donio.

Prva Škola drugačijih sjećanja realizovana je 2017. godine. Do prošle godine je bila regionalnog karaktera, dok je od prošle godine samo za državljane Bosne i Hercegovine.

Škola je dosta emotivan program i predstavlja i suočavanje samog sa sobom i svojim viđenjem rata“, kazala je Trifković.

„Školu je prošlo više od 100 učesnika, koji su i u toku realizacije škole doživljavali promjene na ličnom nivou, suočavali se sami sa sobom i pričama na kojima su odrasli. Tokom škole imaju priliku da slušaju potpuno različite priče o istim događajima od različitih aktera koji su direktno ili indirektno učestvovali u tom događaju.

Ako su postavili pitanje, pa kako će saznati tačnu istinu šta se tamo desilo, i neće dobiti odgovor na pladnju, nego će imati priliku da čuju lokalni narativ tih mjesta na osnovu više različitih mišljenja o istom događaju, imaće priliku da propituju, istražuju i saznaju više o događajima iz bliže i dalje prošlosti koja i danas oblikuje odnose u našem društvu. Upravo ovakav način rada, dovodi do transformacije i istinskog suočavanja sa prošlošću i izgradnje mira, što dalje rezultira da se i sami učesnici počnu baviti ovom temom i rade promjene od lokalnog do regionalnog nivoa“.

Obilazak Podrinja i ratnih stratišta

Do 9. augusta 2021. godine, do kada je bio rok za prijave za sudjelovanje,  prijavila se 51 mlada osoba iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, od Čapljine do Novog Grada. Organizatori su na koncu izabrali 25 učesnika koji će se 18. augusta okupiti u Sarajevu a potom kreću prema Goraždu gdje će Škola biti organizirana.

Tokom edukativnog programa predviđeni su kolektivni obilasci Foče, Goražda i Višegrada, stratišta na Tjentištu, Jošanici, Rorovima, Bikavcu i Pionirskoj ulici te obilasci muzeja koji čuvaju sjećanja na događaje iz dva protekla rata.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.