Subota, 22 Juna

Tri decenije od Miloševićevog mitinga na Ušću: Miris rata na Balkanu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na današnji dan prije 30 godina u Beogradu na Ušću održan je jedan u nizu takozvanih antibirokratskih mitinga u Srbiji pod nazivom “Miting bratstva i jedinstva”.

Ovaj skup smatra se najmasovnijim i ključnim u vrijeme tzv. Antibirokratske revolucije, jer je po mnogima predstavljao trenutak nakon kojeg će temelji Jugoslavije biti bespovratno uzdrmani, a Slobodan Milošević će sebi osigurati ulogu prvog među Srbima.

Prizivanje Velike Srbije

Prema nekim procjenama skupu je prisustvovalo 1,3 miliona ljudi i ta je masovnost davala neoboriv kredibilitet Miloševiću za svaku izgovorenu riječ.

Podsjetimo samo neke od parola izrečenih tada, a koje su obišle region:

Sad se narod uveliko pita / ko će nama da zamijeni Tita / sad se znade ko je drugi Tito / Slobodan je ime plemenito

Iako je „događanje naroda“ bilo upereno protiv Kosova, prema historijskom slijedu riječ je o početku izmicanja Miloševića izvan kontrole Komunističke partije i rušenja temelja na kojima je počivala tadašnja Jugoslavija. Iza serije mitinga nazvanih Antibirokratska revolucija, historija će kasnije pokazati, krio se scenarij rušenja legalnih vlasti SFRJ, preuzimanja potpune kontrole nad JNA i Komunističkom partijom.

Atmosfera se kasnije prelila u Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Bio je to uvod u eru jedne ad najkrvavijih sekvenci historije balkanskih naroda.

Slobodan Milošević u godinama koje slijede bit će jedna od ključnih političkih ličnosti koje su kreirale zbivanja na Balkanu.

Preminuo je 11. marta 2006. godine u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, gdje je boravio za vrijeme suđenja po optužnici za zločine počinjene na Kosovu, u Hrvatskoj, te za genocid u Bosni i Hercegovini.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.