Ponedjeljak, 27 Maja

Tradicionalna prvomajska budnica u Živinicama uz duvački orkestar i oldtimere

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Limena glazba „Konjuh“ Živinice može se pohvaliti činjenicom da je 71. puta izašla na ulice Živinica kako bi odsvirala budilicu za građane Živinica. Ovaj orkestar je osnovan je 1952. godine u sklopu fabrike Konjuh u Živinicama, te bila sudionik svih važnih događaja u ovom gradu, a sebi su uzeli za obavezu da uvedu i održe tradiciju obilježavanja Međunarodnog praznika rada.

U neka vremena puno više bi se građana okupilo da proprati prolazak limene glazbe koja je svojim melodijama ozvaničila dolazak tog divnog praznika za koji se vezuje odlazak u prirodu i na teferič, kada su radni ljudi i građani mogli da proslave svoj dan dostojanstveno i svečano dajući oduška svojoj duši.

Ove godine i Oldtimer klub Mačkovac se pridružio obilježavanju Prvog maja u Živinicama, jer je zadaća oldtimer kluba očuvanje tradicije, pa je ovaj mimohod obogaćen defileom starovremenskih vozila u kojem je najstariji bio Mercedes Phonton iz 1955. godine. Dominirale su Zastave koje su itekako simbol vremena u kome je Prvi maj imao ogroman značaj, u vremenu kada su pleh muziku u svim gradovima dočekivali građani i pioniri sa cvijećem, pa i kolačima i nekim osvježenjem za ljude koji su poranili da bi muzikom probudili sve one koji će krenuti put izletišta.

(Izvor: Živinice.ba)

Na svoj način pored Titove biste praznik je obilježio i Mevludin Selimović zvani Tito obučen u JNA uniformu sa zastavom SFR Jugoslavije, koji je pozdravio kolonu koja je sa sobom nosila breme nostalgije.

Ovim defileom limena glazba i oldtimer klub učinili su svečanim praznično jutro u Živinicama koje je umiveno suncem, muzikom i odsjajem oldtimer vozila, te su građani mogli uživati u ovoj povorci i prisjetiti se nekih starih vremena i barem na kratko vratiti se u godine mladosti.

“Ovo je prvi puta da se Oldtimer klub Mačkovac pridružio Konjuhovoj glazbi i da na taj način želimo pokazati da lokalna zajednica može računati na nas kod obilježavanja svih datuma i praznika, te da nas brojčano ima puno više, ali zbog obaveza nisu jutros svi mogli doći”, kaže nam sekretar OT kluba Mačkovac Emir Nišić.

(Izvor: Živinice.ba)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.