Subota, 22 Juna

Tečnost za uništavanje korova je opasni herbicid koji unosimo u organizam kroz hranu i vodu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Maida Varga, dipl. ing. teh

Savezna porota Kalifornije je 27. marta 2019. godine presudila da je kompanija Monsanto, proizvođač Roundupa, herbicida za uništavanje korova, odgovorna za rak Edwina Hardemana, i naloženo im je da plate 80 miliona dolara odštete. Hardeman je tvrdio da se u njegovom organizmu zbog izlaganja glifosatnom herbicidu razvio ne-Hodgkinov limfom (NHL), rak koji utiče na imunološki sistem.

Znamo li šta jedemo?

Slučaj je privukao međunarodnu pažnju i izazvao rasprave o potencijalnim zdravstvenim rizicima herbicida Roundup. Hardeman je herbicid koristio za kontrolu korova i otrovnog hrasta na svom imanju.

U Bosni i Hercegovini je nedovoljno razvijena svijest potrošača o uticaju sličnih herbicida koji se koriste u poljoprivredi, na hranu i vodu, a samim tim na ljudsko zdravlje.

Tek je u rijetkim medijima aktuelizirana prošlogodišnja vijest koju su objavili iz Centra za životnu sredinu iz Banje Luke, a koja nije izavala pažnju javnosti i institucija kakvu zaslužuje. Naime, istraživanje Centra u maju prošle godine pokazalo je da samo vodotoci oko rijeke Une u cijeloj BiH nisu zatrovani glifosatom, hemikalijom za kontrolu korova i otrovnog hrasta. Istraživanje je provedeno u 142 općine a rezultati su pokazali da se u 138 općina u vodotocima i pitkim vodama nalazi  glifosat – herbicid koji je vjerovatno kancerogen.

Glifosat je aktivna komponenta u herbicidima koji se koriste za suzbijanje korova u poljoprivredi, zasadima voća i vinove loze, kao i na neobrađenim zemljištima, fitotoksičan je za sve biljke i opasan za vodotoke. Lako prodire u zemljište, vodu i hranu.

Na tržištu su prisutni različiti preparati koji sadrže glifosat.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.