Četvrtak, 13 Juna

Svjetski dan slobode medija: Od 2020. godine u svijetu ubijeno 76 novinara, zabrinjavajuće rodno uvjetovano nasilje nad novinarkama

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja od 1993. godine, prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih koju su sačinila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodne štampe.Također je važno na ovaj dan upozoravati na ugrožavanje slobode medija te ograničavanja u radu novinara i ugrožavanje njihove sigurnosti.

Autor: Megafon.ba

Uoči 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell je u ime EU dao izjavu za javnost koju prenosimo u cijelosti:

„Neovisno i slobodno izvješćivanje medija danas je važnije nego ikad, ali sloboda medija i dalje je ugrožena. Novinari i dalje rade u teškim uvjetima, pod sve većim financijskim i političkim pritiskom i nadzorom te im zbog njihova rada prijete proizvoljne zatvorske kazne ili nasilje. Prema podacima Promatračke skupine UNESCO-a u svijetu je od 2020. ubijeno 76 novinara, a mnogi su uhićeni, uznemiravani ili im se prijeti. Posebno je zabrinjavajuće rodno uvjetovano nasilje usmjereno na novinarke.

Sloboda medija temeljna je vrijednost Europske unije i podupire se putem mnogih inicijativa. Sloboda medija i sigurnost novinara glavni su prioriteti novog akcijskog plana za ljudska prava i demokraciju te akcijskog plana za europsku demokraciju. U 2020. je više od 400 novinara iskoristilo EU-ov mehanizam za zaštitu boraca za ljudska prava, a EU je u mnogim regijama poduzeo važne mjere za potporu novinarima, neovisnim medijima i borbi protiv dezinformiranja u kontekstu pandemije.

EU je prošle godine u nekoliko navrata osudio zastrašivanje i uznemiravanje koje trpe neovisni novinari u zemljama diljem svijeta. Među ostalim i preko svojeg posebnog predstavnika za ljudska prava EU održava kontakt s progonjenim neovisnim novinarima i posreduje u potpori pritvorenim novinarima i blogerima.

Delegacije EU-a glas su EU-a na terenu. One pomno prate sudske postupke protiv novinara, osuđuju represivne mjere protiv boraca za ljudska prava i medijskih djelatnika te nacionalnim tijelima izražavaju zabrinutost u vezi s predloženim zakonodavstvom o komunikaciji, medijima, informiranju i emitiranju.

EU je odlučna pojačati djelovanje u Europi i šire. I dalje će se koordinirati s međunarodnim organizacijama i mehanizmima te biti predvodnik u primjeni novih pristupa. Primjer toga je Komisijin prijedlog akta o digitalnim uslugama, kojemu je svrha osigurati odgovornost velikih platformi za pravednost, sigurnost i transparentnost njihovih sustava. Nastavit ćemo s radom na suzbijanju dezinformacija i u suradnji sa svim partnerima tražiti djelotvorna sredstva za potporu održivim poslovnim modelima neovisnih medija.

Sloboda informiranja i sloboda govora svugdje se moraju promicati i štititi. To je svima u interesu.

EU će se i dalje protiviti svakom ograničavanju slobode izražavanja i cenzuri, na internetu ili izvan njega, jer se time krši međunarodno pravo o ljudskim pravima.

Sloboda medija temelj je demokratskih društava, koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama i mogu donositi informirane odluke. Sloboda medija znači sigurnost za sve“kaže se u Izjavi Borrella.

(Izvor: Vijeće EU)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.