Petak, 14 Juna

Svjetski dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare: Od početka godine 48 napada na novinare u BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Od početka 2019. godine u Bosni i Hercegovini je registrirano 48 slučajeva napada na novinare i kršenja prava na slobodu izražavanja. Kazala je to u Sarajevu Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, na konferenciji za medije upriličenoj povodom Svjetskog dana borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare, koji se obilježava 2. novembra.

Nekažnjivost, smatra Rudić, u velikom broju slučajeva posljedica je direktne povezanosti napadača sa centrima političke moći.

Pravosudni organi zemalja iz regiona napade na novinare, bilo fizičke ili verbalne, moraju procesuirati u najbržem mogućem roku. Novinari ne smiju biti napadani dok obavljaju svoj posao, istaknuto je na konferenciji.

Nekažnjavanje je destruktivna poruka

„Sa posebnom pažnjom pratimo deset fizičkih napada na novinare, čiji su počinitelji povezani sa političkim i ekonomskim centarima moći. Takvi napadi su od strane političara pravdani. Dodatno, u BiH postoji pritisak pravosuđa na novinare, gdje oni koji bi trebalo da štite novinare i njihovo pravo na slobodu izražavanja stvaraju nove slučajeve i pretvaraju se u one koji čine nasilje. Nedopustivo je ne kažnjavati napadače, bez obzira odakle oni dolaze i da li imaju političku moć ili zaštitu. Ako vi ne kaznite 70 posto napada na novinare, onda je to jedna veoma destruktivna poruka za građane i javnost“, kazala je Rudić i poručila da i mediji trebaju bojkotirati osobe i institucije koje su napadači na novinare.

O potrebi efikasnijeg procesuiranja napada na novinare,  sprječavanju nekažnjivosti te efikasnijoj primjeni standarda Vijeća Evrope u primjeni člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, na konferenciji su govorili Marija Vukasović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Marijana Camović iz Sindikata medija Crne Gore, Ivan Breshovski iz Udruženja novinara Makedonije i Borka Rudić iz Udruženja BH novinari.

U maju ove godine počela je s radom Regionalna pravna pomoć novinarima u BiH, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori sa fokusom na pružanje besplatne pravne pomoći novinarima i medijima Zapadnog Balkana i jačanje mreže advokata koja će se baviti odbranom novinara pred sudovima te stvaranjem uvjeta za efikasniju primjenu principa medijskog prava u zaštiti slobode izražavanja i slobode medija.

Od maja do kraja septembra kroz institut Regionalne pravne pomoći procesuirano je 80 slučajeva.

Prije tri godine uspostavljena je i regionalna mreža Safejournalists s ciljem zaštite prava novinara iz regiona. Na web stranici ove mreže nalazi se jedna od najvećih baza podataka o napadima na novinare – čak 570 registriranih slučajeva iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Kosova.

Kako su naglasili predstavnici novinarskih udruženja iz regiona, ovakva mreža predstavlja veoma dobar alat za sprječavanje svih oblika nekažnjivosti napada na novinare, a pogotovo izbjegavanja suđenja napadačima, među kojima su i osobe koje obavljaju najviše funkcije u državi.

(Izvor: BH novinari)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.