Petak, 14 Juna

Stojak: Poljoprivrednici u TK nemaju novca za proljetnu sjetvu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Poljoprivreda će kao i ekonomija BiH osjetiti posljedice rata u Ukrajini, a još se u potpunosti nije oporavila ni od koronavirusa”, kaže Ilija Stojak, predsjednik Udruženja poljoprivrednika TK.

Autor: Mediha Tabaković

Poljoprivrednici u Tuzlanskom kantonu u veoma su teškoj finansijskoj situaciji, zbog nedostatka vlastitog novca ali i nedovoljnih poticaja od Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Ilija Stojak, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona kazao nam je da su poljoprivrednici tražili da im se isplati polovina od novca planiranog za proljetnu sjetvu kako bi mogli početi sa radom i kako bi zasijali što veće površine zemljišta, bez obzira na trenutnu situaciju u Ukrajini i cijeloj Evropi.

POSKUPILO GORIVO, ĐUBRIVO I SJEMENA

„Nije za očekivati da će biti pozitivna sjetva ove godine, jer poljoprivrednici nisu u mogućnosti da finansiraju proljetnu sjetvu, zbog nedostatka sredstava i nedovoljnih poticaja od Federalnog ministarstva poljoprivrede. Stanje je takvo da svi ovi inputi, sjemena, gorivo, sve je poskupilo, a novaca nema, poljoprivrednici zaduženi, čekaju od države, ali nije baš velika pomoć. Tražili smo da nam se isplati dio novca, makar 50 posto za planiranu proljetnu sjetvu, kao što to rade zemlje iz okruženja koje daju subvencije u gnojivu i novcu da bi se zasijale što veće površine bez obzira i na koronavirus i ovu situaciju, kad je veoma bitno proizvoditi domaću hranu umjesto uvoza“, kazao je Stojak.

Na pitanje da li će doći do poskupljenja poljoprivrednih proizvoda, Stojak ističe da je to sasvim očekivano s obzirom na poskupljenja svih proizvoda  i usluga. Poljoprivreda će kao i ekonomija BiH osjetiti posljedice rata u Ukrajini, a još se u potpunosti nije oporavila ni od koronavirusa, kazao je.

„Normalno da će doći do poskupljenja domaćih proizvoda kada je skupa proljetna sjetva, znači sve zavisi od cijene goriva, đubriva, troškova koji proizilaze iz proizvodne strane, normalno je da će poskupiti. I trgovci malo naduvavaju cijene, sve se kreće u negativno“, naveo je Stojak.

Tuzlanski kanton poljoprivrednicima daje pomoć u vidu poticaja, međutim, još nije isplaćen poticaj od prošle godine.

Naš sagovornik kaže da je Tuzlanski kanton budžetom predvidio 8,25 miliona KM za poticaj što je više za pola miliona u odnosu na 2021. godinu.

„Od kantona se očekuje 8,25 miliona za koje je trebalo u roku od šezdeset dana da se donese odluka o utrošku sredstava za ovu godinu. Podsjetimo, budžet je usvojen krajem godine a zakonski okvir je šezdeset dana. Međutim, evo desila se promjena Vlade. Očekujemo da će ova Vlada imati više sluha za domaću proizvodnju, ali ponavljam, uzimajući u obzir i stanje u okruženju i mi smo svojevremeno govorili da treba aktivirati robne rezerve i da učestvuju robne rezerve u proizvodnji hrane, dajući dio potrebnih materijala za rad u smislu goriva, đubriva, sjemena, tako da bi mogli svoje proizvode plasirati u robne rezerve za robu koja je interesantna za robne rezerve“, rekao je Stojak.

Navodi da Bosna i Hercegovina nema jedinstvenog tržišta koje će formirati iste cijene i isti način poslovanja. Također, ističe da od budućeg premijera Tuzlanskog kantona očekuje da će više imati sluha za poljoprivredu.

„Velika sredstva se troše u Bosni i Hercegovini zbog nejedinstva, jer nemamo jedinstvenog tržišta u BiH, različite su cijene u Federaciji, u Kantonima, u Republici Srpskoj, nema tu reda nikakvog. A moglo bi se, eto novi je premijer mlad čovjek i ja očekujem nešto pozitivnije da se uradi“, naglasio je Stojak.

ZBOG STRAHA OD GUBITAKA SMANJEN INTERES ZA POLJOPRIVREDU 

Stojak navodi da ima manju farmu svinja i da na taj način želi privući pažnju ljudi kako bi se počeli što više baviti poljoprivredom, ali kako i sam navodi, zainteresovanost je mala zbog straha poljoprivrednika. 

„Pokušavam da svojim primjerom zainteresujem ljude oko sebe, ali rijetko ima hrabrih poljoprivrednika koji posluju pozitivno. Evo i mljekari su u takvom stanju da su zapostavljeni i u poticajima i u svemu ostalom. Uvozi se i svinjsko meso, sve se uvozi, umjesto da se ljudima pomogne malo sa savremenim mašinama i sredstvima za rad da se konačno jednom krene jer ovako ne ide“, kazao je Stojak.

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.