Subota, 22 Juna

Stav PIC-a: BiH uživa suverenitet a Ustav BiH ne ostavlja prostor za suverenitet entiteta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Bosni i Hercegovini reagirao je i brže nego se očekivalo te nakon sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) ambasadori članica PIC-a su na današnjoj sjednici odbacili zaključke vladajuće koalicije u RS-u, usvojene u NS RS.

Saopćenje PIC-a prenosimo u cijelosti:

„Veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) odbacuju usvajanje Zaključaka od 11. studenoga 2019. od strane vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini RS, s obzirom da se oni temelje na pogrešnom tumačenju Daytonskog mirovnog sporazuma. Interesima Republike Srpske se služi ne putem poništavanja suštinskih reformi nego putem provedbe reformi okrenutih ka budućnosti kojima se podupire i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine i smanjuje njeno oslanjanje na međunarodnu superviziju.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira podsjeća na sljedeće činjenice:

BiH je priznata kao suverena država 1992. godine te je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma transformirana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su protivni ovim činjenicama.

BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za “suverenitet” entiteta, koji pravno postoje samo temeljem Ustava BiH. To je u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje. Djeluje sukladno Daytonskom mirovnom sporazumu, koji priznaje teritorijalni integritet, političku neovisnost i suverenitet BiH;

Ustavni sud BiH je svojim odlukama uspostavio sveobuhvatnu sudsku praksu o BiH, njenim nadležnostima i statusu konstitutivnih naroda. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće i Narodna skupština Republike Srpske nije u poziciji birati koje odluke će provoditi, a koje neće. Prisustvo stranih sudaca u Ustavnom sudu je utvrđeno Ustavom BiH i nadležnost za odlučivanje o njihovom prisustvu pripada Parlamentarnoj skupštini BiH.

Republika Srpska temeljem Daytonskog mirovnog sporazuma ima obvezu djelovati  sukladno odlukama institucija BiH i “pružati svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obveze BiH”.

Veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u potpunosti podupiru institucije na državnoj razini koje su potrebne za uspješno funkcioniranje oba entiteta i pozivaju organe Republike Srpske da se suzdrže od podrivanja tih institucija.

Veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u potpunosti podupiru visokoga predstavnika i njegov mandat te izražavaju pohvale naporima visokog predstavnika u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma. Veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira također pružaju potporu svim agencijama koje su uključene u provedbu mirovnog sporazuma. Međunarodna zajednica zadržava prijeko potrebne instrumente u svrhu očuvanja provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ruska Federacija se ne slaže s ovom izjavom, saopćeno je nakon sjednice UO PIC-a u BiH.

(Izvor: OHR)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.