Četvrtak, 13 Juna

Stanišiću i Simatoviću po 12 godina zatvora za ratne zločine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tužilaštvo je tvrdilo da su Stanišić i Simatović stajali iza zloglasnih ratnih formacija Crvenih beretki, Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana, poznatijih kao Tigrovi i Škorpioni, koji su počinili teške zločine tokom ratova devedesetih.

Autor: Megafon.ba

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) osudio je danas bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, na zatvorsku kaznu po 12 godina za teške ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni su za teške zločine tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Najduži sudski proces u Hagu

Osuđeni su zbog pomaganja u ubistvima, deportaciji, prisilnom premještanju i progonu u Bosanskom Šamcu.

Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), optuženi su da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

Prema optužnici, pod kontolom SDB-a bila je i zloglasna jedinica Škorpioni, odgovorna za brojna zvjerstva, između ostalog i ubistvo šestorice srebreničkih dječaka i muškaraca u blizini Trnova 17. jula 1995. godine. Nakon što je u Hagu prikazan videosnimak egzekucije srebreničkih mladića informacija o tome je obišla svijet.

Tokom suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju tužioci su tvrdili da su oni odgovorni za brojne zločine nad nesrbima u BiH, uključujući i strijeljanje šest Bošnjaka kod Trnova.

Simatović i Stanišić uhapšeni su 13. marta 2003. godine u Srbiji. Simatović je prebačen u Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 30. maja, a Stanišić 11 dana kasnije.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužice.

Haški tribunal ih je još 2013. oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Optužnica Simatovića i Stanišića teretila je za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje Hrvata i Bošnjaka od 1991. do 1995. godine.

Tužilaštvo je tražilo doživotnu kaznu zatvora, a odbrana oslobađanje.

Tužilaštvo je tvrdilo da su Stanišić i Simatović stajali iza zloglasnih ratnih formacija Crvenih beretki, Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana, poznatijih kao Tigrovi i Škorpiona, koji su počinili teške zločine tokom ratova devedesetih.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.