Subota, 2 Marta

Šta kažu građani: Milanovićevi ispadi su „za posmatranje“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Reakcije bh. zvaničnika na izjave Zorana Milanovića, predsjednika države članice Evropske unije, uprkos žestini retorike nisu išle dalje od saopćenja, izjava za medije ili objava na društvenim mrežama. Sudeći prema izjavama nekoliko anketiranih građana, reakcije su nedovoljne i građani se zbog toga osjećaju nezaštićenima.  

Anketu pripredio: S.M.

Odavno je retorika hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića prema Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća ali je posljednjim ispadima, relativiziranjem žrtava genocida u Srebrenici, zločina kvalificiranog i presuđenog kao genocid u relavantnom međunarodnom sudu, kao i zločinima iz Drugog svjetskog rata, Milanović prešao crvenu liniju.

Izostala zvanična, diplomatska reakcija

Reagiranje bh. zvaničnika čini se nedovoljnim jer se radi o izjavama za medije, saopćenjima ili objavama na društvenim mrežama.

Zoran Milanović je predsjednik države članice Evropske unije i javna retorika protiv susjeda je već trebalo da bude povod bh. zvaničnicima da legalnim, državnim i diplomatskim mehanizmima reagiraju u pravcu državnog vrha Hrvatske a također su Milanovićevi neviđeni ispadi trebalo da izazovu reakcije u evropskim institucijama i Ujedinjenim narodima.

Sanela Rešidović, Edisa Čelebić, Isak Salihbegović (Foto: SM/Megafon)

Građani Bosne i Hercegovine, sudeći prema kratkoj anketi Megafona, ne osjećaju se zaštićenima u ovakvim situacijama i smatraju da država nije adekvatno reagirala.

Trebao bi biti izolovan u nekon sanatoriju

Sanela Rešidović: ,,Sve više se građani opterećuju izjavama političara. Više brinemo za njihove probleme, a sve manje za naše probleme. Lako je voditi brigu o tuđim problemima, te time skretati pažnju sa sebe. Ima i u Hrvatskoj problema. Neka se Milanović zabavi problemima u svojoj avliji. Zna se šta je bilo u Srebrenici i u drugom svjetskom ratu i ko je odgovoran za nedjela prema čovječanstvu. Iz Bosne i Hercegovine smatram da bi mu odgovoriti trebale majke, žene, sestre, braća i djeca koja su preživjela genocid u Srebrenici i građani Hrvatske koji su osjetili rat u svojoj državi.

Naši političari trebaju pokazati kulturu i odgovoriti na kulturan način ili pokazati zube da se sa žrtvama rata, presudama, Bosnom i Hercegovinom ne mogu podkusurivati. Ako Zoranu Milanoviću nešto nije u redu u glavi, nisam doktor, ali trebao bi biti izolovan u nekon sanatoriju daleko od očiju i javnosti.

Trebalo je i diplomatsko predstavništvo BiH u RH da reaguje

Edisa Čelebić: ,,Nisam sigurna da li je Milanoviću vrijedno da se uopšte išta odgovori. Trebalo je i diplomatsko predstavništvo Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj da reaguje na njegove izjave. Kada bi postojala mogućnost da se ljudi kao što je Milanović potpuno medijski ignorišu, možda bi ubrzo bio njegov politički pad. Nije mi jasno i ne znam razlog zašto nipodaštava činjenice o genocidu u Srebrenici, poredi žrtve i zločine na ovim prostorima. Nije ljudski i kakav to čovjek treba biti i tako govoriti o žrtvama i izvrtati činjenice o presudama, a pogotovo tumačiti prema svojoj volji ili tuđoj o genocidu u Srebrenici i svim žrtvama ratova na ovim prostorima. Sramota za jednog predsjednika države članice Evropske unije u kojoj su utkane ljudske vrijednosti“.

Građani Hrvatske neka mu odgovore, jer i njih sramoti

Isak Salihbegović: ,,Ko se s Milanovićem druži trebao bi mu reći. Postoje trojka Izetbegović, Dodik i Čović, ako smiju. Zašto Milanoviću neko ne održi čas iz istorije ili povijesti ili historije i pokaže kolika je i dokle se prostirala Bosna i Hercegovina. Nikada se u BiH nismo smijali ili nipodaštavali nečije žrtve. Prije svega Milanović je državnik i predsjednik države članice Evropske unije, a ponaša se kao neki, izraziću se, sujetan, ljubomoran, nepismen, neuračunljiv čovjek, koji vrijeđa žrtve, negira genocid u Srebrenici. Sramotno žrtve razvrstava kao da su to artikli u samoposluzi. Građani Hrvatske neka mu odgovore, jer i njih sramoti govoreći u njihovo ime“.

Profesorica F.K. željela je da se njen odgovor objavi ali s inicijalima i bez fotografije.

,,Milanović je moguće u pravu za neke stvari koje se ne tiču tematike žrtava i ratova na ovim prostorima. Ne slažem se s njim o pitanjima i osjetljivim temama što se tiču naše države. Morao bi da povede računa u svojim iznošenjima stavova. Mi kao narod smo osjetljivi, jer smo to preživljavali“, kazala je.  

N.N. građanin odgovorio je da uopšte ne zna ko je Zoran Milanović.

,,Ako tako govori jedan državnik i predsjednik susjedne države, dovoljno govori o njemu samom kakav je to čovjek i kako predstavlja građane Republike Hrvatske“, kazao je naš sagovornik u anketi i naglasio da mu je važniji problem od Milanovića to što je nezaposlen.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.