Četvrtak, 13 Juna

Šta jedemo (2): Iako je ukinut sistem evidencije utroška brašna, iz Agencije za sigurnost hrane tvrde da je kvalitet pekarskih proizvoda pod kontrolom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Maida Varga

Kako je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u februaru stavilo van snage Pravilnik o količini brašna utrošenog u proizvodnji pekarskih proizvoda, proizvođači više nemaju obavezu voditi knjigu evidencije utroška brašna (KEUB), ovjerenu od nadležnog inspektora.

Pisali smo već u tekstu Šta jedemo (1): Od februara nema kontrole obavezne količine brašna u pekarskim proizvodima, čime je ostavljen prostor proizvođačima da se i ne pridržavaju propisanih količina.  

U zvaničnom odgovoru Agencije za sigurnost hrane BiH na Megafonov upit na koji će način ubuduće biti kontroliran kvalitet pekarskih proizvoda, kazali su da postoje i drugi propisi koji tretiraju kvalitet pekarskih proizvoda.

„Kvaliteta, razvrstavanje i označavanje pekarskih proizvoda koji se stavljaju na tržište BiH propisani su Pravilnikom o pekarskim proizvodima, koji je Vijeće ministara BiH donijelo na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH u suradnji s nadležnim tijelima entiteta i Brčko Distrikta BiH. Pored toga, na pekarske proizvode primjenjuju se i odredbe Pravilnika o prehrambenim aditivima koje se odnose na ovu kategoriju proizvoda.

Dakle, odredbe kojima se propisuju parametri kvalitete pekarskih proizvoda koji se stavljaju na tržište BiH i dalje su na snazi“, odgovoreno nam je iz Agencije.

Međutim, jedan od propisa koje spominju odnosi se na aditive a ne na brašno. A Pravilnik o kvalitetu pekarskih proizvoda, istina, propisuje koliko, primjera radi pšenični hljeb mora sadržavati brašna. Propisani su i procenti dodataka drugih žitarica, mlijeka, masnoća, način kako i šta istaknuti u deklaraciji o proizvodu.

Međutim, niti u jednom dijelu pomenuti Pravilnik ne tretira obavezu proizvođača da ima evidenciju o utrošku brašna, poput ranije obaveze da imaju KEUB, a na osnovu koje bi inspekcija mogla utvrditi da li se proizvođači zaista pridržavaju propisanih količina.   

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.